Nuori nainen kuoli, kukaan ei huomauttanut syytetyn lääkärin suojuksen puuttumisesta leikkauksessa – Onko sairaaloissa liian tiukka hierarkia?

Syytetylle lääkärille oli aiemmin sanottu hengityssuojuksen puuttumisesta, mutta syyttäjän mukaan itse leikkaustilanteessa tähän ei puututtu. Työkavereiden toimintaan voi olla psykologin mukaan vaikea puuttua.

leikkaushoito
Sairaanhoitajia.
Kuvituskuva.Sari Gustafsson / Lehtikuva

21-vuotias nainen kuoli Tampereella elokuun loppupuolella vuonna 2016. Nainen kuoli oltuaan polvileikkauksessa Dextra Koskisairaalassa Tampereella. Syyttäjä nosti tiistaina syytteet anestesialääkäriä vastaan kuolemantuottamuksesta.

Anestesialääkäri ei käyttänyt suu- ja nenäsuojusta. Lisäksi hän avasi syytteen mukaan puuduteampullin valmiiksi ennen steriilien hansikkaiden pukemista.

Keskustelua on herättänyt uutisen jälkeen sosiaalisessa mediassa, miksi ilman suojusta olemiseen ei puututtu leikkauksessa. Onko sairaaloissa liian tiukka hierarkia? Uskalletaanko työkaverien toimintaan puuttua muissakaan työpaikoissa?

Huomattiin mutta ei puututtu

Kihlakunnansyyttäjä Leena Koivuniemi sanoo, että yhden todistajan mukaan syytetyn lääkärin kanssa oli aiemmin keskusteltu suojuksen puuttumisesta. Lääkärin kanssa oli syyttäjän mukaan puhuttu ohjeista ja käytännöistä. Keskustelija ei kuitenkaan ollut määräyssuhteessa lääkäriin.

Itse selkäydinpuudutusta annettaessa paikalla oli syyttäjän mukaan anestesialääkärin lisäksi kolme sairaanhoitajaa. Myöhemmin paikalle tuli syyttäjän mukaan leikkaava lääkäri. Suojuksen puuttumiseen ei syyttäjän mukaan puututtu leikkaustilanteessa.

Syyttäjän mukaan läsnä olleet hoitajat huomasivat, että lääkärillä ei ollut suojusta. Hän on myös itse myöntänyt tämän, mutta kiistänyt kuolemantuottamuksen. Kiistaa on ollut (siirryt toiseen palveluun) oikeudessa siitä, kuinka pakollinen suojus oikein on. Anestesialääkäri sanoo noudattaneensa puudutusta antaessaan voimassa olevia ohjeita. Lääkärin mukaan ei voida osoittaa, että potilaan aivokalvotulehduksen aiheuttanut bakteeri olisi peräisin hänen suustaan.

Potilas kotiutettiin, mutta yöllä hänelle tuli kovaa päänsärkyä ja sekavuutta. Sairaalassa hänellä todettiin bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus ja aivopaineen nousu. Tehohoidosta huolimatta nainen menehtyi sairaalassa.

Asiassa annetaan kansliatuomio 29. toukokuuta. Koskiklinikan nykyään omistava Pihlajalinna on kertonut kommentoivansa tapausta vasta tuomion jälkeen. Lääkäri ei ole enää Pihlajalinnan palveluksessa.

Keskusteluilmapiiri tärkeintä

On mahdoton sanoa, mitä todella tapahtui leikkaustilanteessa. Vain lääkäri on syytettynä tapauksesta.

Kuinka helppoa puuttuminen on käytännössä?

Joskus on helpompi sulkea silmänsä kuin puuttua. Vastaavaa tapahtuu kaikilla työpaikoilla ja ihmisten välisissä suhteissa mutta potilasturvallisuudessa kysymys on elintärkeä.

Työterveyslaitoksen vanhempi konsultti, psykologi Anna Tienhaara sanoo, että sosiaali- ja terveysala on perinteisesti ollut hierarkkinen yhteisö.

kirurgeja työssä
Jani Aarnio / Yle

– Sairaala on hyvin erilainen työpaikka kuin mainostoimisto tai it-alan startup. Sairaala perustuu siihen, että työnjako on mahdollisimman selkeä ja yhteistyöketjut toimivat. Se, että jokainen tietää paikkansa, saattaa vähentää hämmennystä ja tukea työn sujumista.

Toisaalta vahva hierarkia voi johtaa siihen, ettei tieto kulje tai roolit kapeutuvat. Pelkkä hierarkia ei ole Tienhaaran mukaan kuitenkaan hyvä tai huono asia. Enemmän on kyse keskusteluilmapiiristä työpaikalla ja miten hierarkia, johtajuus ja koko organisaation rakenne palvelevat ydintyön tekemistä.

– Jos työpaikalla ei ole tapana puuttua tai ottaa puheeksi epäkohtia, se voi olla vaikeaa ja pelottavaa. Kynnys puuttua voi olla korkea.

Työpaikan kulttuurikysymys

Hoitajien ammattijärjestön Tehyn johtaja Kirsi Sillanpää ei ota kantaa yksittäistapaukseen. Hänen tiedossaan ei ole tapauksia, joissa hoitajat eivät olisi uskaltaneet puuttua lääkärien toimintaan.

Sillanpään mukaan hierarkia on vähentynyt sairaaloista. Nykyään toimitaan tiimeissä, joissa hoitajat ja lääkärit tekevät työtä yhdessä.

– Koulutuksessa perehdytään tiimityöskentelyyn.

Sillanpään mukaan työnantajan vastuulla on luoda käytännöt, että potilasturvallisuus on taattu.

Myöskään Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki ei ota kantaa yksittäistapaukseen. Hänen mukaansa sairaalassakin on hierarkia ja isossa sairaalassa portaita on erityisesti.

– Leikkaussalityö on tiimityötä, ja potilasturvallisuus edellyttää, että kuka tahansa tiimistä huomaa jotain poikkeavaa, osaa ja uskaltaa sanoa huolensa ääneen. Sitä varten on monissa paikoissa otettu käyttöön leikkaussalin tarkistuslistat lentoliikenteen mallin mukaan, jossa listalta tarkistetaan ja ruksataan kaikki sovitut ja vaaditut turvaamistoimenpiteet, välineet ja muut, Myllymäki sanoo.

Ruisku
Yle

Sairaaloissa on otettu käyttöön myös haittailmoitusohjelma HaiPro, johon kuka tahansa työntekijä voi tehdä haittatapahtumailmoituksen tai epäilynkin läheltä piti -tilanteesta.

– Työpaikan ja tiimin ilmapiiri on olennainen. Jokaisen työntekijän ja myös potilaan pitää olla mahdollisuus, oikeus, lupa avata suunsa turvallisesti ilman pelkoa, mikäli jokin asia epäilyttää tai ihmetyttää. Potilasturvallisuus on myös työpaikan kulttuurikysymys, Myllymäki sanoo.

Kysymykset auttavat

Työterveyslaitoksen psykologin Anna Tienhaaran mukaan jokaisella pitäisi olla lupa ja velvollisuus puhua työpaikalla työhön liittyvistä asioista. Tapoja puhua pitäisi kehittää yhdessä.

– Joillakin työpaikoilla voidaan ajatella, että ahaa, nyt tapahtuikin virhe ja heti etsitään syyllisiä. Sen sijaan että etsitään virheitä ja syyllisiä, kannattaisi ajatella, miten organisaatio voi oppia virheistä yhdessä ja löytää uusia ideoita, mitä voidaan kehittää. Tässä on valtava ero.

Tienhaara neuvoo ottamaan asiat puheeksi neutraaleilla kysymyksillä.

– Voi kysyä avoimesti esimerkiksi, muistanko oikein, mikä toimenpideohje meillä oikein on tässä asiassa, koska huomasin, että sinä teit asian eri tavalla kuin minä olen tehnyt tai nähnyt tämän tehtävän.

Nuorten lääkärien kokemukset

Nuoret lääkärit kertoivat Ylellä vastikään kokeneiden lääkäreiden kiusaamisesta. Ylen haastattelemat nuoret mies- ja naislääkärit kertoivat, että asiattomasti käyttäytyneet ovat lähes poikkeuksetta olleet kokeneita seniorilääkäreitä. Ongelmien yhtenä lähtökohtana haastateltavat pitivät terveydenhoitoalalla vallitsevaa tiukkaa hierarkiaa.

Myllymäen kokemuksen mukaan hierarkiassa kyse ei ole virkaiästä.

– Joku on jyrä ja autoritaarinen jo nuoresta lähtien. Joku vanhempi professori taas saattaa olla hyvin neuvottelevainen, nuorta kollegaa asiallisesti ohjaava ja tukeva. Itse sain nuorena lääkärinä monet kerrat kullanarvoisia neuvoja kokeneilta sairaanhoitajilta, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja sanoo.

Hoitovirheistä ja potilasturvallisuuden toteutumisesta keskustellaan myös torstai-illan A-studio: Talkissa TV1:ssä kello 21.05.

Lue lisää:

Nuori nainen kuoli polvileikkauksessa - Syyttäjä vaatii anestesialääkärille rangaistusta kuolemantuottamuksesta

Kiusaamista, nöyryyttämistä, solvaamista ja savustamista - nuoret lääkärit kertovat alalla vuosia jatkuneesta asiattomasta käytöksestä