1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tulvapato

Tornio ja Haaparanta varautuvat kerran 250 vuodessa koittavaa tulvaa vastaan korottamalla tulvavallia

Vaikka vedenpinta on laskussa, annetaan Torniota ja Haaparantaa suojaavan tulvapenkereen väliaikaisen korotuksen olla vielä paikoillaan.

Tornion ja Haaparannan yhteinen tulvapenkere. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Torniota ja Haaparantaa suojaavaa tulvapengertä halutaan korottaa. Tornion kaupungin mukaan tulvapengertä pitää korottaa 60–70 senttimetriä, jonka jälkeen se olisi mitoitettu kerran 250 vuodessa koittavaa tulvaa vastaan.

Tulvapenger on Tornion ja Haaparannan yhteinen, joten urakka maksetaan todennäköisesti puoliksi maiden välillä. Siihen tarvitaan myös luvat molemmista maista.

Tornionjoella ja koko Lapissa tulva on jo hellittämässä. Torniossa varauduttiin pahimpaan tulvaan viiteenkymmeneen vuoteen. Kastumisvaarassa ennustettiin olevan muun muassa Rajalla-kauppakeskus. Vesi nousi pahimmillaan jopa 40 senttimetriä vuorokaudessa. Torniossa on varauduttu tulvaan korottamalla tulvapengertä puomien ja hiekkasäkkien avulla.

– Tulvaennuste sai vipinää töppösiin viranomaispuolella, sanoo Tornion kaupungin tekninen johtaja Markus Kannala.

Vedenpinta ei enää ole noussut

Valmiutta pidetään Torniossa edelleen yllä ja tulvatilannetta seurataan lähipäivät. Kaupungin on tarkoitus käynnistää yhdessä rajanaapuri Haaparannan kanssa suunnitelmat tulvapenkereen korottamisesta.

– Tulvapenkerettä pitäisi korottaa 60–70 senttiä, silloin olisimme suojassa kerran 250 vuodessa tapahtuvalta tulvalta. Tulvapenger rakennetaan mahdollisesti jo ensi vuonna, Kannala sanoo.

Korotettava tulvapenger on lähes kokonaan Ruotsin puolella. Sen hyödyt tulevat kuitenkin enemmän Suomen puolelle.

Tornionjoen vedenpinta ei ole enää noussut keskiviikon ja torstain välisen yön aikana. Tulvaveden nousu pysähtyi Pellon alapuolisella alueella. Lapin ELY-keskuksen mukaan vedenkorkeus pysyy Torniossa nykyisellä tasolla muutaman päivän ajan ja lähtee sen jälkeen laskuun.