Viikon helleputki on ohi ja ukkosia on luvassa, mutta ei hätää: ensi viikolla lämpenee taas

Helteet väistyvät Suomen yltä, mutta ensi viikolla on taas aurinkoista ja lämmintä. Välissä voi paikoin jopa ukkostaa.

ukkonen
salama taivaalla
Ukkosiin liittyy aina metsä- ja maastopalojen vaara.AOP

Liki viikon jatkuneet helteet väistyvät Suomen yltä itään torstain ja perjantain aikana. Viikonloppuna korkeapaine alkaa taas vahvistua ja sää on aurinkoista. Ensi viikolla on sitten taas lämmintä ja hienoa kesäistä säätä.

Sitä ennen saattaa Satakunnasta Kainuuseen yltävän alueen etelä- ja kaakkoispuolella paikoin ukkostaa ihan kunnolla. Illalla voi sitten jytistä aivan etelässä.

– Kyllä se rintama sieltä ponnistaa ja saattaa tuoda mukanaan paikallisia ukkosia, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

– Varoituksia ei ole, joten yksittäisiksi kuuroiksi ne kuitenkin jäävät, Huutonen kertoo.

Paikallisesti ukkoskuuroista voi sataa vettä 10,20, tai jopa 30 millimetriä.

– Keskimäärin sateet jäävät kuitenkin hyvin vähäisiksi.

Ennusteen mukaan rintama ylittää Suomen niin, että huomenna perjantaina voi ukkostaa enää aivan itärajan tuntumassa kaakossa.

Samalla hän muistuttaa, että ukkoskausi on jo tältä vuodelta alkanut. Eilen keskiviikkona Suomessa laskettiin noin 1 100 maasalamaa.

Ukkosiin liittyy aina metsä- ja maastopalojen vaara. Pitkään jatkuneen kuivan jakson takia metsä- tai ruohikkopalovaroitus (siirryt toiseen palveluun) on annettu valtaosaan maata Lapin pohjoisosia myöten.

Pari päivää viileämpää, sitten taas lämpenee

Jos loppuviikko on sitten vähän kulunutta totuttua viileämpää, niin viikonloppuna sää alkaa taas lämmetä. Se johtuu Suomen ylle lännestä tulevasta korkeapaineesta.

Lapissa on lähipäivinä jopa alle 10 plusastetta ja Pohjanmaalla korkeintaan 20. Etelässä voi olla hiukan lämpimämpää. Hellerajalle ei kuitenkaan torstain jälkeen ihan heti päästä.

Matti Huutonen arvioi, että sää jatkuu viikonvaihteen jälkeen lämpimänä. Esimerkiksi mitään äkillisiä kylmänpurkauksia ei ennustemalleissa ole näkyvissä.

– Virtaukset näyttävät tulevan etelän kantilta ja lämpötila nousee monin paikoin 20 asteen tasolle. Se on ihan hyvä toukokuun puolivälin lukema, mutta 30 asteeseen ei päästä, Huutonen muistuttaa.