Entistä kuntapoliitikkoa Saido Mohamedia syytetään törkeästä rahanpesusta

Poliisi alkoi tutkia Mohamedin toimintaa sen jälkeen, kun Mohamedin sisaren saama käräjäoikeuden tuomio törkeästä petoksesta tuli julkisuuteen.

rahanpesu
Ihmisoikeusliiton asiantuntija Saido Mohamed.
Saido Mohamed toimi viime valtuustokaudella Helsingin kaupunginvaltuustossa.Yle

Muun muassa Helsingin kokoomuksen varavaltuutettuna ja loikkauksen jälkeen vihreissä toiminut Saido Mohamed on saanut syytteen törkeästä rahanpesusta. Helsingin käräjäoikeuden mukaan tapaus on tullut käsiteltäväksi 9. toukokuuta.

Mukana on myös toissijainen syyte, joka koskee törkeää kätkemisrikosta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomen Uutiset (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi sai kolme tutkintapyyntöä varavaltuutetun toiminnasta sen jälkeen, kun Mohamedin sisaren saama käräjäoikeuden tuomio törkeästä petoksesta tuli julkisuuteen.

Törkeästä rahanpesusta voidaan Suomessa tuomita vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi vankeuteen. Rikos katsotaan törkeäksi, jos sen kautta saatu omaisuus on ollut erittäin arvokas tai rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti.

Sisar tuomittiin törkeästä petoksesta

Mohamedin sisar on tuomittu törkeästä petoksesta vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tuomion mukaan sisar oli jättänyt ilmoittamatta Kelaan muutostaan Iso-Britanniaan ja sai siksi lapsilisiä kymmenen ylimääräisen vuoden ajan.

Petoksella hankittu etu on käräjäoikeuden mukaan 44 232 euroa. Sisar väitti oikeudessa, että Saido Mohamed olisi käyttänyt hänen tililleen tulleet rahat omiin opintoihinsa.

Mohamedilla on ollut sisarensa pankkikortti käytössä, mutta hän kertoi oikeudessa lähettäneensä rahat sisarelleen. Oikeuden mukaan sisar ei kuitenkaan saanut rahoja.

Mohamed valittiin vuoden pakolaisnaiseksi vuonna 2011. Kesällä 2016 hän siirtyi Helsingin kokoomuksesta vihreisiin. Sisaren saaman tuomion jälkeen Saido perui kuntavaaliehdokkuutensa vuoden 2017 vaaleissa.

Lue myös:

Vihreiden Saido Mohamed sivuun luottamustehtävistä poliisitutkinnan takia

Poliisi tutkii Saido Mohamedin toimintaa törkeänä rahanpesuna

Vihreiden varavaltuutettu Saido Mohamed jää pois kuntavaaleista sisarensa petostuomion vuoksi

Saido Mohamedin työnä on asenteiden muuttaminen – tulos rakentuu tiedosta eikä tunteesta

17.5.2018 klo 13:07 muutettu juttuun, että Saido toimi ennen vihreisiin loikkausta Helsingin kokoomuksen varavaltuutettuna