Aurinkopullo villiinnytti keräilijät – ensimmäiset tulivat Riihimäelle jonottamaan jo aamukuudelta

Suomen lasimuseon pihalla Riihimäellä jonotetaan Helena Tynellin muotoiluklassikon Aurinkopullon uusia versioita. Uustuotantopullot tulevat avoimeen myyntiin torstai-iltana näyttelyavajaisten yhteydessä.

Suomen lasimuseo
Jonottajia Suomen Lasimuseon pihalla Riihimäellä
Puoliltapäivin Suomen Lasimuseon pihalle oli kertynyt jo melkoinen jono lasinkerääjiä.Miki Wallenius / Yle

Lasimuotoilija Helena Tynellin klassikko Aurinkopullo on edelleen suosittu keräilyesine. Kun Tynellin syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi valmistettu uustuotantoerä tuli myyntiin Suomen lasimuseoon (siirryt toiseen palveluun) Riihimäelle, keräilijät olivat paikalla jo aikaisin aamukuudelta jonottamassa.

Suomen lasimuseon johtaja Hanna Mamia-Walther yllättyi Aurinkopullon suosiosta.

– Luulen, että kerääjäkansa on omanlaistansa. Kyllä tämä yllätti meidätkin! Varmaan jono matelee tietä iltasella.

Suomen lasimuseon ystävät ry:n jäsenille oli varattu 150 pulloa jo etukäteen. Niitä saattoi maksukuittia vastaan noutaa museolta jo puoliltapäivin. Avoimeen myyntiin pulloja riitti 110 kappaletta. Museo onkin varautunut jononhallintaan ja järjestyksen ylläpitoon.

– Kyllä meillä on tiettyjä toimenpiteitä takataskussa, jos alkaa näyttää pahalta. Vuoronumerot auttavat ja koko ajan lasketaan jonoa ja ilmoitetaan, jos ei kannata jäädä jonottamaan.

Väkeä paikalla eri puolilta Suomea

Jonottajia oli tullut lasimuseolle Siilinjärveltä, Raumalta, Porista ja pääkaupunkiseudulta. Riihimäkeläinen Pekka Saunamäki tuli paikalle ensimmäisten joukossa varhain aamulla. Jonotus on sujunut leppoisasti.

– Tähän kun on tullut vieruskavereita, niin saman alan ihmisinä ollaan asioista juteltu. Hyvin aika kuluu. Lasinkerääjänä ajattelin, että tähän tilaisuuteen on tartuttava, kun Riihimäellä olen ikäni asunut ja kävin myös katsomassa, kun näitä pulloja tehtiin.

Riihimäen Lasi valmisti Aurinkopulloa kymmenen vuoden ajan vuosina 1964–1974. Uustuotantopullot on puolestaan tehty studiolasituotantona Lasismi-lasistudiossa Riihimäellä.

Aurinkopullo, taustalla lasinpuhaltajia
Numeroidut uustuotantopullot ovat väriltään vaaleansinisiä.Pekka Tynell

Museonjohtaja Hanna Mamia-Waltherin mukaan klassikon suosion salaisuutta on vaikea määritellä.

– Kyllä sitä jatkuvasti on voinut ostaa, vaikka tekeminen on lopetettu kauan sitten. Se on ollut koko ajan suosittu ja tämä viimeistään todisti, että siinä on jotain maagista.

Suomen lasimuseo esittelee näyttelyissään tänä vuonna laajasti sekä Helena Tynellin että Kerttu Nurmisen töitä.