Uusi arvio Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan susien määrästä julkaistaan kesäkuun alussa

Päivitetty kanta-arvio saadaan ennen Vaasan susimielenosoitusta ja Mustasaaren susifoorumia.

susi
susi Ranuan eläinpuistossa
Ismo Pekkarinen / AOP

Uusi arvio susikannan koosta Suomessa ja Pohjanmaalla julkaistaan 6. kesäkuuta, kertoo Luonnonvarakeskuksen ohjelmapäällikkö Sirpa Thessler.

Arvio perustuu maaliskuun tilanteeseen ja sen pohjana on ulostenäytteiden ja havaintojen määrä. Arviosta on aiemmin ennakoitu varsin tarkkaa.

Viime vuonna Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan susikannan kooksi arvioitiin vajaa viisitoista yksilöä. Susilaumoja tai -pareja arvioitiin liikkuvan viidellä eri reviirillä.

Susille on kuitenkin viime vuoden maaliskuun jälkeen syntynyt pentuja, arvioi Riistakeskuksen Mikael Luoma.

Keskustelua tuoreen arvion pohjalta

Uusi arvio ilmestyy juuri sopivasti ennen Mustasaaren kulttuuritalolla järjestettävää susifoorumia ja Vaasan torilla järjestettävää susimielenosoitusta. Tapahtumat järjestetään kesäkuun 11. päivä.

Susifoorumissa esitellään tuoreet tiedot susikannan koosta, käydään paneelikeskustelua ja kuullaan eri asiantuntijoita. Omat puheenvuoronsa pitävät Luonnonvarakeskuksen Sirpa Thessler, Maa- ja metsätalousministeriön Vesa Ruusila, Riistakeskuksen Mikael Luoma, poliisi sekä eri yhdistykset.

Paneelikeskustelussa ovat mukana edellä mainittujen lisäksi Teemu Tuovinen Suomen luonnonsuojeluliitosta, Heli Siitari Suomen metsästäjäliitosta, Niclas Sjöskog ruotsinkielisestä maataloustuottajien aluejärjestöstä sekä kansanedustaja Peter Östman (kd.).

Susimielenosoituksen Vaasan torilla järjestävät ruotsinkieliset maatalous- ja turkistuottajain aluejärjestöt. Heidän mukaansa susitilanne seudulla on kestämätön.