Savonlinnan vesikiistassa uusi käänne: Puikkari jakaa vettä terveysvalvonnan kiellosta huolimatta

Puikkari Oy ja Sosterin terveysvalvonta ovat eri linjoilla siitä, saako asukkaille jakaa talousvedeksi kelpaamatonta vettä Kerimaassa.

vesihuolto
Vesiputki vesisäiliössä
Kerimaan vesihuollosta on kiistelty jo vuosien ajan.Juho Matilainen / Yle

Vedenjakelu puhuttaa jälleen Kerimaan alueella Savonlinnassa. Alueen vesijohtoverkoston omistava Puikkari Oy aloitti pesuvedeksi tarkoitetun kaivoveden jakelun alueen vesijohtoverkostossa yli neljän kuukauden tauon jälkeen tiistaina, ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin terveysvalvonta kielsi vedenjakelun jo seuraavana päivänä.

Puikkari Oy:n toimitusjohtaja Pekka Nurmisen näkemyksen mukaan yhtiö ei jaa alueen asukkaille talousvettä, vaan pesuvedeksi tarkoitettua vettä. Nurmisen mukaan alueen asukkaita on varoitettu käyttämästä vettä muuten kuin pesuvetenä ja vessan huuhteluun.

Lisäksi kaikilta veden käyttäjiltä on vaadittu kirjallinen sitoumus siitä, että käyttäjä ottaa täyden vastuun omasta vedenkäytöstään. Sitoumuksen hylänneet käyttäjät on Nurmisen mukaan irrotettu verkostosta.

Terveysvalvonta: Pelkkää pesuvettä ei Suomessa tunneta

Itä-Savon sairaanhoitopiirin terveysvalvonnan johtajan Sampsa Kinnusen mukaan Puikkari on aiemmissa alueen vedenjakelua koskevissa oikeuskäsittelyissä esiintynyt alueelle talousvettä toimittavana laitoksena. Kinnusen mukaan Suomessa ei ole pelkkää pesuvettä toimittavia vesilaitoksia, joten terveysvalvonta tulkitsee Puikkarin aloittaneen alueella talousveden jakelun.

Koska talousveden jakelun aloittamisesta tulisi ilmoittaa viranomaisille kolmea kuukautta etukäteen, ei valvontaviranomaiselle Kinnusen mukaan jää tilanteessa muuta vaihtoehtoa kuin kieltää vedenjakelu alueella.

Puikkarin toimitusjohtaja Pekka Nurmisen mukaan yhtiö ei aio katkaista vedenjakelua alueella terveysvalvonnan kielloista huolimatta. Nurminen sanoo, että yhtiö odottaa käräjäoikeuden päätöstä tai muuta viranomaispäätöstä ennen veden katkaisua alueelta.

Mikäli vedenjakelua ei katkaista alueella terveystarkastajan määräyksen mukaisesti, kokoontuu Sosterin ympäristöterveyden huoltojaosto mahdollisimman pian päättämään mahdollisista jatkotoimista. Sosterin Sampsa Kinnunen kommentoi, ettei viranomainen pyri tekemään kiusaa Puikkarille tai Nurmiselle, vaan noudattaa tilanteessa lakia.

Puikkari Oy, Itä-Savon vesi ja Savonlinnan kaupunki ovat kiistelleet vuosien ajan siitä, kenen vastuulle alueen vedenjakelu kuuluu.