1. yle.fi
  2. Uutiset

180 astetta: Suomen suven sateisin kunta vetää roppakaupalla turisteja, vaikka: "Ei meillä ole edes sen suurempia nähtävyyksiä"

Jos Helsingissä kävisi suhteessa väkilukuun yhtä paljon matkailijoita kuin Juupajoella, pistäytyisi heitä pääkaupungissa liki kuusi ja puoli miljoonaa.

Sateinen sää
180 ASTETTA Johanna Kallenautio
Suomen sateisimman kunnan titteli ei yllätä Juupajoen vilkkaimmassa turistirysässä työskentelevää Johanna Kallenautiota.

Juupajoki (siirryt toiseen palveluun) on kesäaikaan Suomen sateisin kunta.

– Meillä sataa silminnähden reilummin kuin muualla, mutta että ihan Suomen sateisin paikkakunta, sitä en osannut kuvitella, tuumaa emäntä Johanna Kallenautio Juupajoelta.

Pari viime viikkoa on Juupajoellakin hurahtanut auringonpaisteessa, tosin perjantaina ripsui sadetta ja se teki hyvää.

– On sitä jo kaivattu, leppeätä sadetta kylvöjen iloksi, jatkaa Kallenautio.

Kallenautio on Juupajoen suosituimman ja oikeastaan ainoan nähtävyyden, Kallenaution kestikievarin opas. Hän on myös Kallenaution tilan yhdeksäs emäntä.

Kallenaution kestikievari sijaitsee valtatie 66 varrella Ruoveden ja Oriveden puolivälissä.

180 astetta Johanna Kallenautio tekstivinjetti

Ei mökkiläisiä, mutta mutterikirkko löytyy

Kallenaution kestikievarissa vierailee suunnilleen 17 000 ihmistä kesässä. Pahemman sorttinen sadekesä verottaa kävijöitä muutamalla tuhannella.

Matkailijoiden määrä on kymmenkertainen suhteessa kunnan väkilukuun. Juupajoella asuu noin 1 900 ihmistä.

Kunnanjohtaja Pirkko Lindström puhuu mielellään teollisuudesta ja sahoista. Matkailu ei ole Juupajoen heiniä.

– Ei meillä ole edes sen suurempia nähtävyyksiä, hän tokaisee.

Hetken miettimisen jälkeen hän listaa kahdeksankulmaisen mutterikirkon Kopsaman kylässä, Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseon ja veden uurtaman raviinirotkon.

– Ei meillä edes ole oikein järviä, eikä kauheasti mökkiläisiäkään, jatkaa kunnanjohtaja.

Pandoista vetoapua

Ähtärin eläinpuiston pandat saattavat kasvattaa kestikievarin kävijämäärää. Kokemusta tästä ei vielä ole, toivoa kylläkin.

Menneen ajan kulkijoista tunnetuimmat lienevät Sakari Topelius ja Johan Ludvig Runeberg, jotka kumpikin ovat poikenneet kestikievarissa.

Sateella kotimaan turistit ovat laiskempia liikkumaan

Johanna Kallenautio

Suomen sateisimman kesäkunnan titteli herättää Juupajoella naurunpurskahduksia. Emäntä Johanna Kallenautiokin hyrähtää ja tuumaa, että näin se varmaan on.

– Meistä etelään, vähän ennen Orivettä kulkee kylmän raja, kuvaa Kallenautio.

Ihminen onkii.
Sadesäätä saadaan Juupajoellakin odottaa vielä tovi.Petri Lassheikki / Yle

Ulkomaan turistia sade ei haittaa

Juupajoella siis sataa paljon. Ilmatieteen laitoksen 30 vuoden tilasto kertoo, että kesäsadetta tulee kolmen kuukauden aikana keskimäärin 249 mm.

– Sateella kotimaan turistit ovat laiskempia liikkumaan eivätkä viitsi lähteä autostaan kestikievariin. Ulkomaan turisteja sää ei haittaa. He tulevat, kun ovat niin etukäteen ajatelleet, kertoo Kallenautio.

Suven sateisimmat paikkakunnat löytyvät maan etelä- ja keskiosien sisämaa-alueilta. Vähäsateisimpien kuntien joukkoon kuuluvat esimerkiksi Inkoo ja Utsjoki.

Kuva sateiden riivaamasta Juupajoesta muuttuu, kun katsotaan Ilmatieteen laitoksen tilastoja kokonaiselta vuodelta. Vuosien 1981–2010 tilastojen mukaan sateisinta on Lounais-Suomessa ja kuivinta Pohjois-Lapissa.

Vuoden mittaan eniten vettä sataa Kemiönsaaressa, sitten Turussa ja Lohjalla.

Lue seuraavaksi