Euroopan unioni haastaa Saksan ja viisi muuta jäsenmaata oikeuteen ilmansaasteista

EU-komissio antoi Saksalle, Ranskalle, Iso-Britannialle, Italialle, Unkarille ja Romanialle tammikuussa viimeisen mahdollisuuden parantaa ilmanlaatua. Riittäviä parannuksia ei kuitenkaan ole komission mukaan tehty.

ilman epäpuhtaudet
Nopeusrajoituksia Berliinissä
Huhtikuussa Berliinissä aloitettiin vuoden mittainen kokeilu, jossa Leipziger Strasselle määrättiin 30 kilometrin tuntinopeusrajoitus autoilun saastepäästöjen pienentämiseksi.Hayoung Jeon/Epa

EU:n ympäristökomissaari Karmenu Vella kertoi tiedotustilaisuudessa, että kuusi jäsenmaata eivät olleet toimineen tarpeeksi ripeästi, siksi ne haastetaan nyt Euroopan unionin tuomioistuimessa oikeuteen.

– Lisätoimet eivät ole tarpeeksi, jotta ilmanlaadun standardit saavutettaisiin mahdollisimman nopeasti, ja siksi asia viedään oikeuteen. Emme voi odottaa enää, sanoi Vella.

Ranska, Saksa ja Britannia rikkovat typpioksidille määrättyjä raja-arvoja, Unkari, Italia ja Romania puolestaan pienhiukkasille määrättyjä raja-arvoja.

Saksan ympäristöministeri Svenja Schulze patisti pian komission haasteen jälkeen autonvalmistajia nopeuttamaan dieselautojen teknisiä muutoksia, jotta niiden päästöjä saadaan pienemmiksi.

Myös Espanjaa, Tšekkiä ja Slovakiaa varoitettiin tammikuussa, mutta niiden osalta toimenpiteille annetaan vielä lisäaikaa:

– Suunnitellut tai jo käyttöön otetut toimet vaikuttavat tehoavan saasterajojen ylityksiin, jos ne pannaan täysin ja välittömästi toimeen, sanoi Vella.

EU arvioi, että ilmansaaste maksaa unionille joka vuosi 20 miljardia euroa kohonneina terveyskustannuksina. Unionissa arvioidaan, että kolme neljästä saasteisiin liittyvästä ennenaikaisesta kuolemasta johtuu pienhiukkasista. Kyse on siten liki neljästäsadasta tuhannesta ennenaikaisesta kuolemasta (vuoden 2014 arvio).

*Lue lisää: *Vilkkaan kadunvarren tatuointiyrittäjä kuoli keuhkosyöpään ja nyt seuraaja miettii, olivatko syynä Saksan saasteet – "Dieselautokieltoja tulee lähes varmasti"

Aiheesta muualla: UK could face court action over air pollution after EU warning: 'We can delay no more' (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters