1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

EU pysyy kylmänä Länsi-Balkanin maiden jäsenyystoiveille

Usean jäsenmaan mielestä unionin laajentuminen ei ole nyt ajankohtaista. EU tyytyi Sofiassa toistamaan, että Länsi-Balkanin mailla on "eurooppalainen perspektiivi".

Euroopan unioni
EU-maiden ja kuuden Länsi-Balkanin maiden johtajat tapasivat Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa torstaina. Saksan liittokansleri Angela Merkel keskusteli Serbian presidentin Aleksandar Vučićin kanssa.
EU-maiden ja kuuden Länsi-Balkanin maiden johtajat tapasivat Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa torstaina. Saksan liittokansleri Angela Merkel keskusteli Serbian presidentin Aleksandar Vučićin kanssa.Vassil Donev / EPA

SofiaLänsi-Balkanin maiden pyrkimykset EU:n jäseneksi saavat vain niukasti vastakaikua unionin nykyisiltä jäsenmailta. Kuuden EU:n ulkopuolisen Balkanin maan sekä unionin johtajat kokoontuivat Sofiaan pohtimaan yhteistyön näkymiä.

Kokouksessa hyväksytty julistus vahvistaa, että Länsi-Balkanin mailla on "eurooppalainen perspektiivi". Termi on tapa lupailla lähentymistä EU:n kanssa lupaamatta kuitenkaan jäsenyyttä.

– Kannatan Balkanin maiden ankkurointia EU:hun, mutta uuteen laajentumiseen pitää suhtautua hyvin varovasti, Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi aamupäivällä.

Hänen mukaansa EU:n pitää ensin onnistua syventämään nykyisten jäsenmaiden välistä yhteistyötä ennen kuin mukaan voidaan ottaa uusia jäseniä.

"Toivon liekki palaa"

Alueen maista Serbia ja Montenegro neuvottelevat EU-jäsenyydestä. Ensi kuussa unionin on tarkoitus päättää, aloitetaanko neuvottelut myös Albanian ja Makedonian kanssa. Kosovo ja Bosnia-Hertsegovina eivät ole vielä päässeet jäsenehdokkaiksi.

– Pidetään toivon liekkiä yllä ja samaan aikaan tuetaan kaikin tavoin uudistuksissa, mutta tunnustetaan tosiasia, että jäsenyys on kaikilla vielä kaukana, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi.

EU:n puheenjohtajamaan Bulgarian pääministeri Boyko Borissov ihmetteli kokouksen jälkeen, miksi Länsi-Balkanin EU-tietä pidetään niin hankalana, kun kuuden maan yhteenlaskettu kansantuote on Slovakian luokkaa ja väestöä saman verran kuin Romaniassa.

– Mutta jos katsotaan ongelmia asukaslukuun nähden, Länsi-Balkan on suurempi kuin Ranska ja Saksa yhdessä, sanoi puolestaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Länsi-Balkanin maiden ja EU:n edellinen yhteiskokous järjestettiin 15 vuotta sitten Kreikan Thessalonikissa.

Balkanille lupailtiin jo tuolloin "eurooppalaisia näkymiä". Thessalonikin kokouksen jälkeen EU on ottanut mukaan 13 uutta jäsenmaata, ja samalla varovaisuus uusien jäsenmaiden ottamiseen on kasvanut.

Espanja boikotoi kokousta

– On tärkeää että EU:n ja Länsi-Balkanin suhteet kehittyvät, ja että Länsi-Balkan kehittyy eurooppalaiseen suuntaan. Mutta nyt ei ole ajankohtaista ottaa mukaan uusia jäseniä, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi.

Unionin nykyisten jäsenmaiden pitää aikanaan tehdä yksimielinen päätös uusien jäsenten ottamisesta mukaan. Sofian julistuksen sanamuodoille löydettiin yksimielinen tuki, vaikka Espanjan pääministeri Mariano Rajoy boikotoi kokousta Kosovon osallistumisen takia.

Espanja on yksi viidestä EU-maasta, joka ei tunnusta Kosovon itsenäisyyttä. Espanjalle asia on tärkeä, koska se ei halua Kosovon itsenäistymisestä ennakkotapausta omille alueilleen, kuten Katalonialle.

Euroopan komissio on puolestaan ilmaissut, että mikä tahansa alueen kuudesta maasta voi päästä unionin jäseneksi vuoteen 2025 mennessä.

Lue seuraavaksi