Lapissa päästy jo pelloille: Ensimmäiset varhaisperunat on istutettu

varhaisperuna
Traktori kyntää peltoa Tornion Karungissa.
Karunkilainen Johannes Mäkitaavola pääsi aloittamaan peltotyöt toukokuun puolivälissä.

Lämpö on otettu vastaan ilolla maatiloilla. Lämpimän jakson ansiosta moni maatila on jo Lapissakin päässyt kevättöihin. Maatalouden neuvontajärjestö ProAgria Lapin mukaan pelloille on päästy jo Napapiiriä myöten. Jopa ensimmäiset varhaisperunat on istutettu Lapissa.

Runsaasta lumimäärästä huolimatta pellot ovat olleet hyvässä kunnossa, sillä routa on ollut ohut ja pellot ovat kuivuneet nopeasti. Erityisesti maitotiloilla toivotaan hyvää kesää, sillä rehuvarastot ovat vähissä parin huonon kesän jäljiltä.

Tornion Karungissa maatilayrittäjä Johannes Mäkitaavola aloitti peltotyöt tällä viikolla. Mäkitaavola ahertaa tällä hetkellä syksyllä tekemättä jääneissä kyntötöissä.

– Siinä mielessä on erikoinen kesä, että hellejakso on saanut olemassolevat nurmet kasvamaan hyvin. Olen jo kylvänyt apulannat, että saadaan kasvuun lisää potkua, Mäkitaavola sanoo.

Hän toivoo, että tänä kesänä nurmesta voi saada jopa kolme satoa.

– Olemme nyt kaksi viikkoa viime kesää edellä apulannan kylvössä. Jos ennusteet pitävät paikkansa, niin ensimmäinen sato saadaan korjattua jopa ennen juhannusta, Mäkitaavola sanoo.