Labradorinnoutaja Sepe on Suomen paras huumekoira – leppoisa kaveri haistaa myös aseet ja rahat

Poliisin huumekoirien kolme päivää kestänyt SM-kilpailu ratkesi selvällä erolla.

huumekoirat
Poliisin huumekoirilla on monta tapaa ilmaista kätkön löytymisestä
Poliisin huumekoirilla on monta tapaa ilmaista kätkön löytymisestä
Sami Hämäläinen ja Sepe
Labradorinnoutaja Sepe menee makuulle, kun se löytää huumekätkön. Koiranohjaaja, vanhempi rikoskonstaapeli Sami Hämäläinen nostaa kätensä pystyyn löydön merkiksi.Paula Koskinen / Yle

Musta labradorinnoutaja etenee määrätietoisesti laukulta toiselle. Kun se vainuaa kätkön, se laskeutuu maahan makuulleen. Koiranohjaaja, vanhempi rikoskonstaapeli Sami Hämäläinen nostaa kätensä pystyyn löydön merkiksi.

– Sepe on leppoisa ja rauhallinen koira, helppo koulutettava, kuvailee Kaakkois-Suomen poliisissa töitä tekevä Hämäläinen.

Käynnissä ovat Poliisin huumekoirien suomenmestaruuskilpailut. Kauppakeskus Myllyssä Raisiossa pidettävä matkalaukkuetsintä on kilpailujen viimeinen osa-alue. Koirien on etsittävä laukkuihin piilotetut huumekätköt, joita voi olla yhdestä neljään.

Aikaisemmin viikolla koirat ovat etsineet huumeita maastosta, ajoneuvosta, varastosta ja asuinhuoneistosta. Lisäksi on arvosteltu koirien tottelevaisuutta. Hämäläisen mielestä tehtävät mittaavat hyvin oikeassakin työssä tarvittavia taitoja.

– Tehtävät ovat todentuntuisia, kun ohjaaja ei tiedä, missä kätköt ovat. Painetta tilanteeseen tuo myös suorittamisen aikaraja, kilpailuihin ensikertalaisena osallistunut Hämäläinen sanoo.

Tärkeitä työkavereita

Suomessa on noin 250 poliisikoiraa. Suurin osa niistä etsii huumeita. Koiria käytetään monenlaisissa työtehtävissä, esimerkiksi kotietsinnöissä.

– Huumekoirat ovat poliisille todella tärkeitä. Ilman niitä monet kätköt jäisivät löytymättä, sanoo koiranohjaaja ja vanhempi konstaapeli Maarit Sarén Lounais-Suomen poliisista.

Poliisikoirina on totuttu perinteisesti näkemään muun muassa saksanpaimenkoiria. Huumekoirien rotukirjo on kuitenkin laaja: tehtävissä käytetään myös esimerkiksi labradorinnoutajia ja belgianpaimenkoiria. SM-kisaan osallistuivat myös parsonrusselinterrieri ja sileäkarvainen noutaja.

Parsonrusselinterrieri Jekku
Pienin kilpailija oli parsonrusselinterrieri Jekku, joka ilmaisi kätköt haukkumalla. Jekku voitti suomenmestaruuden vuonna 2016 ja oli viime vuonna kakkonen.Paula Koskinen / Yle

– Hyvä huumekoira on rohkea, työmotivoitunut ja jaksaa etsiä kaikissa olosuhteissa. Lisäksi sen täytyy kestää kaikenlaiset paikat eikä se saa olla alusta-arka, Sarén kertoo.

Hampurilainen palkinnoksi

Suomenmestaruuskilpailun voitto meni tällä kertaa ensikertalaiselle. Alkuviikosta maasto-osuuksilla hyvin pärjännyt Sepe ja Sami Hämäläinen nappasivat voiton selvällä erolla seuraavaksi tulleisiin eli Lapin poliisilaitoksen Vesa Hiltuseen ja Verttiin. Kolmanneksi sijoittuivat viime vuoden voittajat Heikki Latvakoski ja Oiva Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Hämäläisen mukaan kuusivuotiaan Sepen vahvuus löytyy siitä, että se on todella herkkä haistamaan. Sepe on poliisin erikoiskoira eli haistaa huumeiden lisäksi myös aseita ja rahaa.

– Sepe on todella skarppi. Se pystyy saamaan hajun pienistäkin määristä, Hämäläinen kertoo.

Huumekoirien SM-kilpailut
Lisähaastetta matkalaukkuetsintään antoi paikalla oleva yleisö.Paula Koskinen / Yle

Erityistä treeniä ei ennen SM-kisaa tehty, sillä pari treenaa muutenkin kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Sen lisäksi treeniä tulee työtehtävissä, joita on paljon. Hämäläisen mukaan Sepelle riittää hommia vähintään kerran viikossa, joskus useamminkin.

Palkinnoksi koirat ohjaajineen saivat muun muassa koiranruokaa. Sepe kuitenkin palkitaan kotimatkalla oikealla erikoisherkulla.

– Kyllä se hampurilaisen saa kotimatkalla palkinnoksi, Hämäläinen sanoo.