Italian hallitusta muodostava Viiden tähden liike on "suuri tuntematon" – 5 tähdellistä syytä, miksi Eurooppa on varuillaan

Muu Eurooppa ei tiedä, voiko vaalit voittaneeseen ryhmään luottaa. Eivätkä tiedä italialaisetkaan.

Viiden Tähden Liikkeen johtaja Luigi Di Maio poistuu Alahuoneesta neuvoteltuaan Pohjoisen Liiton johtaja Matteo Salvinin kanssa 17. toukokuuta. Kuva: Angelo Carconi / EPA

Viiden tähden liike sanoo, ettei se ole puolue vaan ei-puolue. Se ei halua kuulua oikeistoon tai vasemmistoon. Sen ideologiasta ei ole mitään tietoa, mutta joka tapauksessa ryhmä voitti vaalit ja käy nyt hallitusneuvotteluita Pohjoisen liiton kanssa.

Siksi Euroopan unionissa pidätetään hengitystä ja pelätään, mitä kaikkea Italian hallitus pahimmillaan voi romuttaa. Siihen on syynsä: ensi kerran puolue osallistui vaaleihin vuonna 2013, kun EU "kurjisti" kansaa. Liike on uhitellut ajatuksella euroerosta ja lainojensa laiminlyönnistä, mikä kauhistuttaa päättäjiä muissa Euroopan maissa.

Kokosimme tutkijaa, diplomaatteja ja EU-lähteitä haastattelemalla viisi kohtaa, joiden takia Italian tuleva hallituspuolue arveluttaa.

1. Mitä asioita liike ajaa? Riippuu keneltä kysyy

Koomikko Beppe Grillon ympärille syntynyt liike on syntynyt putsaamaan poliittisen systeemin.

– Liikkeen mukaan toisiinsa kytkeytyneet poliitiikan ja talouden eliitit ovat pettäneet kansan, tiivistää liikkeen lähtökohtaa European Policy Centerin politiikka-analyytikko Marco Giuli.

Liikkeellä ei ole ideologiaa, vaan se tarttuu tilanteen mukaan akuutteihin asioihin: se on esimerkiksi vastustanut Natoa ja Euroopan talouskuria, arvostellut maahanmuuttoa, ajanut perustuloa ja tasaveroa sekä epäillyt rokotteita. Sitä, mistä ideat kuplivat ja kuka niistä päättää, ei ole helppo selvittää. Liikkeellä ei nimittäin ole puoluekoneistoa.

Kun liikkeen johtajalta Luigi di Maiolta kysyttiin, kuka päättää hallitukseen menosta, hän vastasi: "Minä." Näin kertoo diplomaattilähde, joka samalla kuitenkin epäilee, onko näin. Puolueella on nimittäin sisäpiiri, jossa esimerkiksi puoluejohdon jättänyt Grillo edelleen kummittelee.

2. Mihin tätä voisi verrata? Ei mihinkään

Viiden tähden liike on uniikki. EPC:n Marco Giulin mukaan sitä ei voi verrata mihinkään eurooppalaiseen puolueeseen. Perinteisillä puolueilla on ideologia, ja yleensä palaute tulee jotain muuta kautta kuin netistä.

Opportunistinen ja joustava toimintatapa muistuttavat kuitenkin oikeistopopulisteista. Esimerkiksi Espanjan Podemos ja Kreikan Syriza ovat ylpeästi vasemmalla, missä taas viisi tähteä ei halua olla.

Suomeen syntynyt LiikeNyt muistuttaa italialaista liikettä siinä, ettei sillä ole ideologiaa ja se aikoo rakentaa kantansa kuulemalla nettikansaa. Se on oikeastaan ainoa poliittinen liike, jota näyttää suoraan kopioineen italialaisten idean.

3. Liike heiluu tilanteen mukaan oikealle ja vasemmalle

Ajamalla perustuloa ja vastustamalla kurjistumista viisi tähteä on vedonnut perinteisesti vasemmistoa äänestäneisiin. Oikeistoa äänestäneitä se on houkutellut arvostelemalla maahanmuuttoa.

Hallituskumppaniksi vaalivoittaja ottaisi Pohjoisen liiton, jos ryhmät saavat sovittua ohjelmasta. Ne olisivat hallituksessa tasavertaisia kumppaneita. Pohjoisen liitolla on kokemusta hallitusvastuusta Berlusconin hallituksissa, mutta puolue on muuttunut.

– Matteo Salvinin aikana puolue on liikkunut merkittävästi kohti äärioikeistoa. Se on poiminut opportunistisesti asioita, kuten muuttoliike ja EU, sanoo EPC:n Marco Giuli.

EU-lähteissä taas pelätään, että Italian hallituksen käsissä on pahimmillaan koko EU:n tulevaisuus, sillä ei ole mitään käsitystä, mitä hallitus todellisuudessa ajaisi. Euron kriisi, pankkikriisi, maahanmuuttopolitiikan ongelmat - kaikkia pidetään mahdollisina.

4. Vastapuolen on vaikea luottaa neuvottelijaan, joka antaa nettikansan päättää

Luottaisitko poliittiseen kumppaniin, joka ensin sopii kanssasi ja sanoo sen jälkeen alistavansa ratkaisun nettiäänestykseen? Entä jos nettiäänestystä hoitaisi yksityinen firma, joka ei avaa toimintatapojaan julkisuuteen? Uskaltaisitko tehdä diilin, jos et tietäisi, onko neuvottelija vain marionetti ja todellinen ratkaisuntekijä joku muu? Tällaisia asioita joutuvat pohtimaan muiden Euroopan maiden johtajat, jos 5 tähteä tulee Italian hallitukseen.

– Viiden tähden liike on todella tuntematon esine. On läpinäkymätöntä, miten päätökset tehdään ja epäselvää, kuka liikettä oikeasti johtaa, EPC:n tutkija sanoo.

5. Protesti voi laimentua, jos liike saa vallan

Hallitusneuvottelut ovat loppusuoralla. Viime päivinä niistä on vuodettu julkisuuteen ohjelmaluonnoksia ja tietoja. Samalla suunta on ollut radikaalista maltillisempaan. Esimerkiksi eurosta lähtö ei olisi enää hallitusryhmien tavoitteena.

Viiden tähden liike vesitti teemojaan jo vaalikampanjan aikana. Aiemmin peruskauraa ollut Naton ja EU:n arvostelu oli poissa.

Jos nettiäänestyksen tulosta noudatetaan, poliitikolla ei viime kädessä ole välttämättä valtaa. Toisaalta liikkeen johton saattaisi manipuloida maltillisemmaksi, koska Viiden tähden liikkeen sisäpiiri on saattanut oivaltaa, millaiseen tilanteeseen esimerkiksi eurosta lähtö voisi johtaa.

– Tämä kaikki on äärimmäisen spekulatiivista, koska perusasia on, ettemme tiedä, voiko läpinäkymättömään järjestelmään luottaa, politiikka-analyytikko Marco Giuli sanoo.

Lue myös: