Herätys: Teknologiayhtiöt taistelevat luokkahuoneista, Leijonille karmaiseva pettymys, tänään ukkostaa, sataa ja paistaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Sormet tietokoneen näppäimistöllä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Apple ja Google haastavat Microsoftin koululuokkien hallinnasta

Tietotekniikan käyttö opetuksessa on lisääntynyt valtavasti viime vuosien aikana. Samalla koventuu teknologiayhtiöiden kilpailu luokkahuoneista. Yhdysvalloissa koululaiset kasvavat jo enimmäkseen Google-ympäristössä. Suomessa laitehankintoihin ei ole valtakunnallisia suosituksia, vaan jokainen kunta ja koulu saa itse päättää, mitä laitteita opetuksessa käyttää. Laitehankintojen kilpailutuksen hoitaminen kuntatasolla on johtanut siihen, että eri koulut saattavat maksaa samasta laitteesta eri hintaa.

Katsastus muuttuu, mutta miten?

Katsastaja tarkistaa auton pohjan.
Uusi katsastuslainsäädäntö tulee voimaan 20. toukokuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Autojen katsastusväli harvenee, eikä käyttöönottopäivä enää määrää katsastuspäivää. Uusi katsastuslainsäädäntö tulee voimaan 20. toukokuuta. Uudet katsatussäännökset näkyvät myös arvosteluperusteissa. Osa entisistä hylkäyksistä muuttuu ajokielloiksi. Trafin erityisasiantuntija Teemu Toivanen vastaa nippuun kysymyksiä, jotka ovat askarruttaneet autoilijoita jo ennakkoon.

Katso Ylen ylioppilaskoneesta, kuka saa valkolakin tänä keväänä

Ylioppilaslakkeja pöydällä.
Kaisa Siren / AOP

Ylioppilaskokelaiden ja heidän läheistensä odotus palkitaan vihdoin, kun tämän kevään ylioppilastulokset kerrotaan tänään perjantaina. Ylioppilastutkintolautakunta on ilmoittanut tutkintojen tulokset kouluille tänä aamuna kello 8. Yle julkaisee uusien ylioppilaiden nimet aamun aikana. Ylioppilaaksi pääsee tänä keväänä ainakin 26 780 kokelasta. Tänä vuonna lakkiaisia juhlitaan lauantaina 2. kesäkuuta.

Saksalaisilla on tunteellinen ja ristiriitainen suhde Venäjään

Angela Merkel ja  Vladimir Putin G20 -kokouksessa Hampurissa viime vuonna.
Saksan liittokansleri Angela Merkel tapaa Vladimir Putinin tänään.Daniel Kopatsch / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel tapaa tänään Sotšissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Tapaamisessa puhuttaneen Venäjän vastaisista pakotteista ja Nordstream 2 -kaasuputkesta. Samaan aikaan Saksa kannattaa tiukkaa linjaa mutta myös taloussuhteiden ylläpitämistä. Politiikkaa on moitittu tempoilevaksi: toisaalta halutaan olla tiukkoja ja toisaalta ymmärretään Venäjän politiikkaa niin, että puhutaan jopa "Putinverstehereistä" eli Putinia puolustelevistä ymmärtäjistä.

Leijonille karmea pettymys – Suomi hävisi Sveitsille

paperinen suomen lippu lattialla penkkirivien välissä
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sveitsi kukisti Leijonat jääkiekon MM-turnauksen puolivälierissä torstai-iltana. Suomen kisat päättyivät 2–3-tappioon Sveitsille ja Suomi on ulkona mitalipeleistä. Tästä jutusta voi lukea, kuinka murheellinen puolivälierä eteni hetki hetkeltä. Leijonat oli ottelussa suursuosikki, ja ensimmäinen Sveitsille kärsitty tappio 46 vuoteen veti mielet mataliksi.

Hyvästit helteille – ukkosta, kuurosadetta ja aurinkoa

perjantain sääkartta
Yle

Helteet ovat tältä erää ohi, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Ukkoskuuroja liikkuu aamupäivällä maan eteläosan yli itään, ja pohjoisessakin kuurottelee vettä. Iltapäivällä sadekuuroja on luvassa vielä idässä, kakkossa ja Länsi-Lapissa. Suurimmassa osassa maata sää on kuitenkin poutaista ja melko aurinkoistakin. Viikonloppua kohden sadekuurot väistyvät, ja luvassa on poutainen ja aurinkoinen viikonloppu.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.