Hyppää sisältöön

Omaisensa menettänyt kritisoi: Sairaaloissa on peittelyn kulttuuria

Tehyn luottamusmiehen mielestä kaikki sairaaloissa tapahtuvat väärinkäytökset eivät tule ilmi, koska kollegat pelkäävät tai suojelevat toisiaan.

A-Studiossa aiheena "Potilas kuoli, kenen vastuu?"
Potilas kuoli, kenen vastuu? Vieraina kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.), potilasvahinkokorvauksia hakenut Markus Pietikäinen, lakimies Joni Siikavirta ja Potilasvakuutuskeskuksen asiantuntijalääkäri Eero Hirvensalo. Jan Andersson juontaa. #yleastudio

Isänsä hoitovirheen vuoksi menettänyt Markus Pietikäinen sanoo, että sairaaloissa peitellään virheitä. Pietikäinen työskentelee sairaanhoitajana Helsingissä ja hän on myös Tehyn luottamusmies.

Pietikäisen mukaan peittelykulttuuri aiheuttaa sitä, etteivät kollegat uskalla kertoa toistensa tekemistä virheistä eteenpäin. Hierarkisessa työyhteisössä esimerkiksi hoitajat eivät uskalla raportoida lääkärin virheistä, hän katsoo.

– Pakko todeta tässä nyt, että valitettavasti joskus myös kollegionaalisuus ylittää vastuuntunnon, Pietikäinen sanoi.

Tällä hän tarkoitti, etteivät kaikki sairaaloissa tapahtuvat väärinkäytökset tule ilmi, koska kollegat pelkäävät tai suojelevat toisiaan.

– Vähätellään tai jopa laiminlyödään ilmoituksia, jos tulee potilaalle haittaa, Pietikäinen sanoi.

Ylilääkäri Hirvensalo: Liiallista tulkintaa

A-Talkissa vieraili myös Potilasvakuutuskeskuksen asiantuntijalääkäri ja HUS:n kirurgi Eero Hirvensalo. Hän ei allekirjoittanut näkemystä siitä, että sairaalassa peiteltäisiin virheitä. Hirvensalon mukaan kuolemantapaukset ja potilasvahingot käydään sairaalayhteisössä aina läpi, jotta virheistä opittaisiin.

– Että peitettäisiin, se on liiallista tulkintaa. Tällainen tunne voi tulla yksittäistapauksen kautta, Hirvensalo sanoi.

Isä kuoli, korvaukset lopulta Potilasvakuutuskeskukselta

Markus Pietikäinen menetti joitakin vuosia sitten oman isänsä hoitovirheen vuoksi. Pietikäisen sydänoireinen isä kotiutettiin ja vain vartti kotiinpalaamisen jälkeen hän menehtyi. Lähes neljä vuotta tapahtuman jälkeen hän sai viimein Potilasvakuutuskeskukselta päätöksen, jonka mukaan kyseessä oli korvattava henkilövahinko.

– En voi sanoa, että se [potilasturvallisuus] on hyvällä kantilla. Isän tapaus vaikuttaa, myös se mitä näen työelämässä. Työelämässä törmään siihen, että potilasturvallisuuskulttuuri on heikentynyt Suomessa, Pietikäinen sanoi.

Katso koko keskustelu Yle Areenasta.

Lue myös:

.
.