Lännen Media: Puolustusministeri Niinistö säästäisi jättämällä naiset ulos armeijasta – Reserviläisliitto tyrmää ehdotuksen

Puolustusministeri Jussi Niinistö väläyttää naisten vapaaehtoisen asepalveluksen jäädyttämistä määräajaksi.

puolustusvoimat
Jussi Niinistö
Jussi NiinistöJarno Kuusinen / AOP

Puolustusvoimien talous on tiukentumassa parin vuoden päästä, ja ministeriössä pohditaan keinoja säästää rahaa. Lännen Median lehdet kertovat, että puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on heittänyt ilmoille ajatuksen naisten palveluksen lopettamisesta määräajaksi (siirryt toiseen palveluun).

Niinistön mukaan sillä, että naisia ei otettaisi palvelukseen yhtenä vuonna lainkaan, säästettäisiin neljä miljoonaa euroa. Toinen vaihtoehto olisi ottaa naisia palvelukseen vain yhdessä saapumiserässä. Tällöin säästö olisi kaksi miljoonaa euroa.

Niinistö korostaa Lännen Medialle, ettei hänellä ole mitään naisten asepalvelusta vastaan.

– Naiset tekevät loistavaa työtä puolustusvoimissa, mutta säästöjä on kerättävä, Niinistö kommentoi lehdissä.

Lisäksi säästöjä esitetään mm. kriisinhallintatyöstä sekä Senaattikiinteistöille menevistä kuluista. Puolustusvoimien rakennukset siirrettiin aikoinaan Senaattikiinteistöille, mutta Niinistö haluaisi ne takaisin.

Julkisen talouden suunnitelman mukaisesti puolustushallinnolta vähennetään rahaa porrastetusti vuodesta 2020 lähtien.

Reserviläisliitolta tyrmäys

Reserviläisliitto ei lämpene Niinistön ehdotukselle naisten asepalveluksesta tinkimisestä, kertoo uutistoimisto STT. Liiton toisen varapuheenjohtajan Terhi Hakolan mukaan säästöjen sijasta puolustusbudjettia tulisi nostaa.

Hakolan mukaan naiset ovat saaneet asepalveluksestaan hyvää palautetta, ja myös Puolustusvoimat ovat olleet sitä mieltä, että naiset ovat motivoituneita palveluksessa, STT kertoo.

Myös eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) torjuu ehdotuksen. Kanerva arvioi STT:lle, että Niinistö pyrkii hieman provosoiden tuomaan esille, millaisiin seurauksiin Puolustusvoimiin kohdistuva säästöpaine voi johtaa.