1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppasuhteet

Kiina hieroo kauppasopua Yhdysvaltain kanssa mittavilla summilla

Kiinan ja Yhdysvaltain edustajat neuvottelevat maiden välisistä kauppasuhteista Washingtonissa. Tilannetta kiristävät Yhdysvaltain tuontitullit, joihin Kiina on uhannut vastata.

kauppasuhteet
Kiina satama
Kauppasatama Kiinassa.AOP

Kiinan kerrotaan valmistautuvan tarjoamaan Yhdysvalloille arvokasta vuosittaista kauppapakettia paikkaamaan Yhdysvaltain ja Kiinan kaupan epätasapainoa. Sopimus voi olla jopa 200 miljardin dollarin eli noin 170 miljardin euron arvoinen vuosittain.

Uutistoimisto Bloombergin lähteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Kiina olisi jo tarjonnut sopimusta. Uutistoimiston mukaan tarjous tehtiin neuvotteluissa Washingtonissa.

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasuhteita kiristivät presidentti Donald Trumpin määräämät tullit teräkselle ja alumiinille. Kiina on uhannut vastata omilla tulleillaan. Trumpin yksi vaalilupauksista oli korjata alijäämä maiden välisessä kaupassa.

Kiinan edustajia on parhaillaan Yhdysvalloissa Washingtonissa tapaamassa Trumpin hallinnon edustajia. Asialistalla kaksipäiväisissä neuvotteluissa ovat maiden kauppasuhteet.

Torstaina Kiinan delegaatiota johtava varapääministeri Liu He on tavannut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin. Varapääministerin mukaan Kiina haluaa tehdä yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa niin, että kumpikin maa hyötyy siitä ja kauppasuhteet saadaan tasapainoisiksi.

Trump kertoi aiemmin toimittajille epäilevänsä, ettei Kiinan kanssa päästä yhteisymmärrykseen kauppa-asioissa, koska maa on hänen mukaansa tottunut saamaan tahtonsa läpi Yhdysvaltain kanssa. Trumpin mielestä Kiina "ryöstää" Yhdysvaltoja kaupassa.

Lue seuraavaksi