Hyppää sisältöön

Maa- ja merikotkien pesistä maksetaan palkkio – tänä vuonna on jo löydetty uusia pesiä

Metsähallitus tarkistaa uudet pesähavainnot ennen palkkion maksamista.

Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Pohjois-Suomesta on löydetty tänä vuonna muutama uusi maakotkan ja merikotkan pesä. Metsähallitus maksaa uuden pesän löytäjälle 100 euron palkkion, jos kyseessä on aiemmin rekisteröimätön maakotkan tai merikotkan pesä.

Viime vuonna palkkio maksettiin reilusta parista kymmenestä pesäilmoituksesta. Ylitarkastaja Tuomo Ollila Metsähallituksesta kertoo, että kaikki uudet havainnot tarkistetaan ennen palkkion maksamista.

Lähes kaikissa tunnetuissa maakotkien pesissä on numeroitu pesäkyltti. Merikotkan osalta palkkio maksetaan vain pesästä, joka löytyy entisten Lapin ja Oulun läänien alueelta.

Tarkat koordinaatit mukaan ilmoitukseen

Luonnossa liikkujien kannattaa ilmoittaa eteenpäin kaikki pesät, jotka vähänkin mietityttävät. Ylitarkastaja Tuomo Ollilan mukaan pesäilmoituksessa tulisi olla löytäjän yhteystiedot ja mahdollisimman tarkat sijaintiedot kuten koordinaatit.

Maakotka tekee pesänsä yleensä puunrungon puolivälin yläpuolelle ja joskus latvaan. Merikotka pesii yleensä puun latvassa.

Metsähallitus alkaa tarkistaa maakotkareviirejä kesäkuun alkupuolella ja merikotkia lähes samassa aikataulussa.

Maakotkan pesintätulos oli erityisen heikko viime vuonna lähes koko esiintymisalueella, mutta merikotkien pesintä onnistui Pohjois-Suomessa normaalisti.

Metsähallituksen mukaan merikotka on laajentamassa levinneisyysaluettaan Perämeren rannikolle, Kainuuseen ja Koillismaalle.