Satumaaksi kuvattu Suomi oli todellisuudessa shokki – Yli 25 vuotta sitten Suomeen saapunut pakolaisperhe menestyy nyt urheilussa ja politiikassa

Kotimaa Kosovo-Suomi -dokumentissa käydään läpi Hetemajn perheen tarina Kosovon sodan jaloista Suomeen pakolaisiksi. Yli 25 vuotta Suomessa eläneen perheen lapset ovat tuttuja politiikasta ja urheilusta.

Ylen aamu
Fatlume ja Fatbardhe Hetemaj
Tähtihetkessä keskusteltiin pakolaisuudesta ja elämästä Suomessa.

Ylellä nähtävä Kotimaa Kosovo-Suomi -dokumentti seuraa kosovolaispakolaisten perhettä varhaisista kotifilmeistä nykypäivään Suomessa. Vuonna 1992 Suomeen saapuneen Hetemajn perheen lapsista Perparim ja Mehmet Hetemaj ovat menestyneitä jalkapalloilijoita ja Fatbardhe Hetemaj on vaikuttanut esimerkiksi kunnallispolitiikassa.

Dokumentti on herättänyt menneisyyden monella tavalla eloon.

– Uskoin äidin ja isän kertomiin satutarinoihin Suomesta. Minulle oli shokki, että Oulussa uusi kotipaikka olikin kolkko, vaikka ihmiset olivat ihania, sanoo poliitikkona tunnettu Fatbardhe Hetemaj.

– Minulle palautui taas mieleen kaikki kokemukset ja eletty elämä. Se teki nyt vielä vahvemman olon, tuostakin on selvitty, Fatlume Hetemaj sanoo.

Elokuvassa kuusihenkinen perhe elää tavallisia arjen iloja ja suruja, mutta Kosovon koti ja sodan tapahtumat seuraavat aina.

– Sota tuli tv:stä olohuoneessa. Sitä me kaikki kavahdettiin. Saattoi olla muuten vaikka joku hyvä ja hauska juttu meneillään, mutta pitikin sitten hiljentyä uutisiin, Fatbardhe Hetemaj sanoo.

– Meidän vanhempamme olivat täällä fyysisesti, mutta eivät niinkään henkisesti. He olivat Kosovon asioissa päässään. Onnellisuus jollain tavalla puuttui, sanoo Fatlume Hetemaj.

Vastaanotosta Suomessa perheellä on hyviä muistoja. Erityisesti urheilemisesta tuli tärkeä osa perheen elämää suomalaisten parissa.

– Urheilusta tuli pakopaikka. Viikonloppuisin mentiin turnauksiin, silloin saatiin toki ihania hetkiä synkkien lisäksi, Fatbardhe Hetemaj sanoo.

Hetemajn perhe
Hetemajn perheenjäsenet ovat seisoneet aina toistensa tukena.Olli Laine / Yle Kuvapalvelu

Vanhemmilta eväät menestykseen

Perheenjäsenet avaavat dokumentissa henkilökohtaisia tuntojaan ensimmäistä kertaa. Hetemajn perhe on menestynyt Suomessa hyvin ja jokainen on päässyt luomaan omannäköistään elämää. Fatbardhe Hetemajn mukaan he lapset saavat kiittää vanhempiaan kaikesta.

– Vanhemmat ovat olleet ensiarvoisen tärkeitä. He ovat yhdistäneet vaatimustason ja tuen. Me ollaan kaikki tuettu toinen toisiamme.

Perheenjäsenet avaavat henkilökohtaisia tunteitaan ja elämäntilanteitaan elokuvassa avoimesti. Dokumentin ohjaajaan Olli Laineeseen teki vaikutuksen perheen suhtautuminen vaikeisiin asioihin.

– Tutustuin kuusihenkiseen perheeseen, jonka isä oli jo menehtynyt. He ovat hyvin erilaisia yksilöitä, mutta heitä yhdistävät rehellisyys ja asioiden kohtaaminen suoraan ja huumorilla. He eivät kuitenkaan pakene mitään huumoriin.

Dokumenttiprojekti: Kotimaa Kosovo-Suomi nähdään Yle TV1:ssä 28.5.