Hopeaveden suosittelu rehottaa edelleen netissä, vaikka viranomaiset puuttuivat lainvastaiseen mainostamiseen

Svenska Ylen mukaan suljetuissa Facebook-ryhmissä vanhemmat kertovat antavansa hopeavettä myös lapsille.

viranomaiset
Hopeavettä.
Svenska Ylen Spotlight-ohjelma kertoi syksyllä 2017, että viranomaiset ovat puuttuneet hopeaveden markkinointiin.Dennis Storhannus / Yle

Hopeaveden suosittelu sisäiseen käyttöön on jatkunut viranomaisten toimenpiteistä huolimatta, uutisoi Svenska Yle.

Syksyllä 2017 uutisoitiin, että viranomaiset ovat puuttuneet mainostamiseen, jossa suositellaan hopeaveden käyttöä sisäisesti.

Hopeaveden myyminen sisäisesti nautittavaksi on kielletty EU:ssa. Hopeavedellä tarkoitetaan vettä, jossa on minimaalisia hopeahiukkasia. Monet asiantuntijat ovat varoittaneet hopeaveden terveysvaaroista.

Hopeaveden on eläinkokeissa havaittu aiheuttavan muun muassa sisäelinvaurioita.

Svenska Yle on seurannut hopeavesikeskustelua Facebook-ryhmissä. Keskusteluissa vanhemmat kertovat antavansa hopeavettä lapsille ja vauvoille.

Ryhmissä myös monet hopeavesiyrittäjät ja -valmistajat Suomessa ja Ruotsissa kehottavat antamaan sairaille lapsille hopeavettä sisäisesti, vaikka hopeaveden markkinointi sisäiseen käyttöön on laitonta.

Viranomaiset puuttuivat hopeaveden markkinointiin viime syksynä. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoi olleensa yhteydessä viiteen yritykseen, jotka markkinoivat hopeavettä lainvastaisesti.

Hopeaveden antaminen lapselle on myös johtanut poliisitutkintaan. Kahta naista, jotka ovat juottaneet lapselleen hopeavettä, on epäilty pahoinpitelystä. Svenska Ylen mukaan tapaukset siirtyvät syyteharkintaan lähipäivinä.

Lue myös:

Hopeaveden vakavat oireet herättivät viranomaiset – Professori: Ilmiöstä huolestuttu ruotsinkielisellä Pohjanmaalla