Kohutuista sateenkaariportaista tunnettu taiteilija maalaa lasten kanssa vesitornia

Taiteilija Majbritt Huovilan mukaan vesi on niin arvokasta, että hän halusi tehdä siitä taidetta.

vesitornit
Söderkulla Skolan oppilaat iloitsevat vesitornilla
Söderkulla Skolan oppilaat iloitsevat vesitornillaRiikka Porttila/Yle

Söderkullan vesitorni leijuu puiden latvojen yläpuolella kuin lentävä lautanen. Se on korkealla mäellä, puiden suojassa. Vesitornin juurella istuu taiteilija Söderkulla skolan oppilaiden kanssa.

Kaikkien kasvoilta paistaa ilo kilpaa kuuman auringon kanssa. Vesitornin jalkaan on maalattu lumihiutaleita ja muita vesiaiheisia kuvia niin korkealle kuin alakoululaisten kanssa uskaltaa kiivetä, eli neljään metriin.

Maalaajina ovat olleet Söderkulla Skolan ja Sipoonlahden koulun oppilaat, jotka aloittivat projektinsa taiteilija Majbritt Huovilan johdolla viime syksynä.

Taiteilija Maj Britt Huovila haluaa maalata kesällä Söderkulla vesitornin ylös saakka lasten tekemien luonnosten mukaan.
Taiteilija Majbritt Huovila haluaa maalata kesällä Söderkulla vesitornin ylös saakka lasten tekemien luonnosten mukaan.Riikka Porttila/Yle

– Söderkulla Skolan rehtori pyysi minua mukaan Suomi 100-projektiin, joka koostui erilaisista työpajoista ja ilmiöpolusta, jonka rakensimme koulun omaan itsenäisyyspäiväjuhlaan.

Södis koskettaa-Södis berör on yhteisötaideprojekti, jonka sipoolainen taiteilija Majbritt Huovila luotsasi 2.–6.-luokkalaisten kanssa läpi. Teemaksi otettiin vesi.

– Vesi on kuin kultaa. Yhä vain arvokkaampaa ja arvokkaampaa. Lapset innostuivat aiheesta ja minä ajattelin, että juhlaan tehty ilmiöpolku voisi johtaa keväällä vesitornille.

Mukavaa vaihtelua koulupäiviin

Viime syksynä lapset tekivät lähes sata vesiaiheista maalausta. Suomi 100 -itsenäisyysjuhlassa kuvista äänestettiin osa toteutettavaksi vesitorniin. Tänä keväänä oppilaat ovat maalanneet vesitornia kolme päivää.

Lapset ovat olleet projektista innoissaan. 6-luokkalaiset Mikael Nyberg ja Emil Pajula esittelevät omaa työtään vesitornin juurella ja kehuvat, että projekti on ollut kiva.

– Ehdottomasti parempi kuin tavallinen koulupäivä.

Eevi Rossi ja Ella Seppälä ovat saaneet maalata vesitorniin kaksi kuvaa. Homma hoitui yhteistyöllä.

– Toinen kiipesi tikkaille ja toinen ojenteli maaleja.

Tyttöjä huvittaa ajatus siitä, että he voisivat tulla ihailemaan teosta vielä aikuisenakin.

Söderkulla Skolan 6-luokkalaiset Eevi Rossi, Ella Seppälä, Emil Pajula ja Mikael Nyberg ovat olleet mukana maalaamassa vesitornia.
Söderkulla Skolan 6-luokkalaiset Eevi Rossi, Ella Seppälä, Emil Pajula ja Mikael Nyberg ovat olleet mukana maalaamassa vesitornia.Riikka Porttila/Yle

Majbritt Huovila on taiteilija, joka tunnetaan raidoista. Viimeksi julkisuuteen nousivat Malminkartanon täyttömäen kuntoportaat, jotka raitoihin ja räsymattoihin rakastunut nainen maalasi yhdessä alueen asukkaiden kanssa sateenkaaren kirjaviksi. Asiasta nousi kohu ja portaita maalattiin moneen kertaan.

Porrasgaten jälkeen pöly on laskeutunut.

– Teoksesta ei voi koskaan tietää, mitä se katsojassa herättää. Aika ja paikka sekä yhteiskunnallinen keskustelu antavat oman leimansa taiteelle, Huovila kertaa.

Söderkullan vesitorni
Söderkullan vesitorni sijaitsee Karjuhaankujan päässä, mäen päällä.Riikka Porttila/Yle

Väriä pintaan ylös asti?

Vesitornin jalkaa on nyt maalattu neljän metrin korkeuteen. Se ei taiteilijalle riitä. Vielä on yli 20 metriä harmaata betonia, joka suorastaan huutaa väriä pintaansa.

– Olen saanut Sipoon vedeltä luvan, että voin jatkaa, ja nyt kaikki on oikeastaan kiinni rahoituksesta ja sponsoreista. Tarvitsen maalit ja nosturin.

Lasten tekemiä luonnoksia on jäljellä paljon, ja Huovila haluaa viedä projektin loppuun.

Graffitit ja abstrakti taide kohtaavat vesitornin betonissa. Maj Britt Huovila haluaa kunnostaa myös 90-luvulla maalatut graffitit.
Graffitit ja abstrakti taide kohtaavat vesitornin betonissa. Majbritt Huovila haluaa kunnostaa myös 90-luvulla maalatut graffitit.Riikka Porttila/Yle

– Maan tasalla on myös 90-luvulla tehtyjä graffiteja, jotka voisi kunnostaa tai sitten joku paikallinen graffititaiteilija voisi tulla tekemään uudet, taiteilija suunnittelee. Hän katsoo ylös vesitorniin ja miettii, kuinka tornin alaosan siniset raidat jatkuisivat tornin jalkaa pitkin yhdistyen lasten tekemiin vesiaiheisiin.

Ensin on kuitenkin aika juhlia. Koulunsa päättävät pikkutaiteilijat skoolavat vesitornilla 31.5. klo 9.45.

– Vedellä tietenkin, Huovila hymyilee.