Päiväntasaajan Afrikan ebola uhkaa päästä vauhtiin – riskiluokitus nyt "erittäin korkea"

Kongon demokraattinen tasavalta ja WHO yrittävät estää tautia pääsemästä pääkaupunkiin Kinshasaan.

ebola
Terveystyöntekijöitä desinfioitiin Bikoron sairaalassa Kongossa 12. toukokuuta.
Terveystyöntekijöitä desinfioitiin Bikoron sairaalassa Kongossa 12. toukokuuta.Handout / UNICEF / EPA

Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut arviotaan ebolariskistä Kongon demokraattisessa tasavallassa. Maailmanjärjestö kohotti perjantaina riskiarvion tasolta "korkea" tasolle "erittäin korkea".

Kongon demokraattisen tasavallan lähialueen maissa ebolariski on kohonnut terveysjärjestön mukaan keskitasolta korkeaksi, mutta maailmanlaajuisen epidemian uhka on edelleen matala.

WHO nosti riskiarviota sen jälkeen kun Mbandakan kaupungissa todettiin ebolatapaus. Mbandakassa on yli miljoona asukasta. Aiemmin tautia oli todettu lähistön maaseudulla Bikoron alueella.

WHO:n mukaan ebola voi levitä kaupungeissa räjähdysmäisesti, kun taas maaseudulla sen leviäminen on hidasta.

Mbandaka on vilkas liikenneristeys, ja sieltä on muun muassa jokiyhteys suoraan pääkaupunkiin Kinshasaan. Siellä asuu noin 10 miljoonaa ihmistä – monet ahtaissa ja likaissa slummeissa.

Ainakin kaksi kuollut ebolaan

Kongon demokraattisen tasavallan terveysministeriön mukaan maassa oli perjantaina aamupäivällä 14 vahvistettua ebolatapausta. Vahvistettuja ja epäiltyjä tapauksia oli yhteensä 45.

Viime viikolla paljastuneen epidemian aikana niistä, jotka ovat tai joiden epäillään saaneen ebolatartunta, on kuollut 25 ihmistä. Vain kahden heistä on varmistettu kuolleen nimenomaan ebolaan.

Ebola on viruksen aiheuttama verenvuotokuume, johon sairastuneista suurin osa kuolee. Tauti on herkkä leviämään eikä siihen ole hoitokeinoa.

Hätäkokous perjantaina

Maailman terveysjärjestö WHO pitää perjantaina kokouksen, missä keskustellaan, onko Kongon ebolaepidemia jo niin sanottu kansainvälistä huolta aiheuttava hätätilanne.

WHO on lähettänyt Kongon demokraattiseen tasavaltaan yli seitsemän tuhatta annosta kokeiluasteella olevaa ebolarokotetta. Sillä on tarkoitus suojata terveydenhoitohenkilökuntaa ja ebolatartunnan saaneiden läheisiä.

Kongossa ebolan vastainen kamppailu keskitetään Mbadankan kaupunkiin, sanoi WHO:n ohjelmajohtaja Peter Salama.

mies kulkee opastinkuvien ohi
Valistusta ebolasta kärsineessä Liberiassa.Ahmed Jallanzo / EPA-EFE

Jo monta ebola-epidemiaa

Ebola on tuttu vitsaus Kongon demokraattisessa tasavallassa. Tauti havaittiin ensi kertaa juuri siellä vuonna 1976. Valtion nimi oli tuolloin Zaire. Ebola-nimi tulee eräästä paikallisesta joesta.

Vuoden 1976 jälkeen ebola on riehunut Kongon demokraattisessa tasavallassa useita kertoja, ja välillä myös sen naapurimaissa. Epidemioihin on kuollut aina muutama sata ihmistä.

Suurin ebola-epidemia oli vuosina 2013–2015 länsiafrikkalaisissa Sierra Leonessa, Liberiassa ja Guineassa. Tuolloin ebolaan sairastui 29 000 ihmistä, joista kuoli 11 300.

Lue myös WHO:n ebola-sivut täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: STT, AFP, AP, Reuters