Reipasta lisärakentamista Hämeenlinnan keskustaan – kakkoskorttelinkin uusiminen tulossa?

Etelä-Hämeen Osuuspankki on jättänyt asiasta aloitteen ja esityksen Hämeenlinnan kaupungille. Kakkoskorttelin hanketta ei ole vielä käsitelty eikä otettu työlistalle kaupungin kaavoituksessa.

Hämeenlinna
Kauppakeskus Linna
Kauppakeskus Linnan punatiiliosa Hämeenlinnan ykköskorttelissa säilyy kaupunkikuvassa.Hannu Harhama / Yle

Kantakaupungin rakentamishalut ja rakentamistarpeet nousevat nyt Hämeenlinnassa. Kahden tärkeimmän keskustakorttelin kaavoitus on Hämeenlinnan ydinkeskustan elinvoimalle ratkaisevaa.

Asumista keskikaupungille olisi tulossa satamäärin. Lisäksi Hämeenlinnan kaupunki edellyttää, että keskustapalveluja eli liiketilaa saadaan keskustan elävyyden varmistamiseksi.

– Keskustan elävöittämisen kannalta kummankin keskuskorttelin kaavoitus ja toteutus ovat Hämeenlinnan kaupunkikeskustan elävyyden ja elämisen kannalta aivan keskeisiä, kertoo asemakaava-arkkitehti Johanna Närhi.

Hämeenlinnaan on uusien hankkeiden myötä tulossa mahdollisesti aiempaa korkeampaa rakentamista keskustaan. Kaupunki teetti vastikään selvityksen korkeasta rakentamisesta.

Aiemmin ykköskorttelin eli niin sanotun Kauppakeskus Linnan korttelin omistajat ovat ehdottaneet entisen kauppakeskuksen korttelin kaavan uusimista ja mahdollistamista korkeahkolle rakentamiselle. Tämä kaavatyö ei ole vielä kuitenkaan ehtinyt käynnistyä.

Hämeenlinna selvittää kakkoskorttelinkin kehittämisajatukset

Korkeahkoa rakentamista tavoiteltaessa Hämeenlinnan ykköskorttelissa olisi purettava paljon vanhahkoja liiketiloja. Ne sijaitsevat nyt kahdessa entisessä tyhjentyneessä tavaratalossa.

Kakkoskorttelissakin hiljentynyttä ja tyhjentynyttä tilaa on myös runsaasti entisessä pankkitalossa. Moottoritien päälle rakennetun kauppakeskus Goodmanin myötä talossa olevat erikoisliikkeet kuten kirjakauppa- ja urheiluliike lähtivät ihmisvirtojen tuntumaan.

Vaikka Hämeenlinnan keskustan kakkoskorttelin omistajat Osuuspankkia lukuunottamatta eivät ole tehneet kaavoitusesitystä kaupungille, Hämeenlinnan kaupunki aikoo kysyä niiltä korttelin kiinteistökehitysajatuksista. Osuuspankin lisäksi samassa korttelissa on muitakin suurehkoja kiinteistönomistajia, muun muassa Pohjantähti-vakuutusyhtiö. Kakkoskorttelissa on kaupunkielämän sydämessä myös Hotelli Emilia.

Kakkoskorttelin eli Hämeenlinnan Raatihuoneenkadun osuuspankkikorttelin kaavoitusesitys ei sisällä rakennusoikeustoiveita eikä -määriä. Kakkoskortteli rajoittuu Raatihuoneenkadun, Palokunnankadun, Sibeliuksenkadun ja Kasarmikadun väliselle alueelle.

Ykköskortteli puolestaan on Sibeliuksenkadun, Kasarmikadun, Raatihuoneenkadun ja Hallituskadun rajaam,a jokseenkin samankokoinen alue. Ykköskortteli on näivettynyt kauppakeskuskortteli, jonka Hallituskadun puolella sijaitsee 1860-luvulla tehty puurakenteinen Sibeliuksen syntymäkoti.

Linja-autoaseman alueelle kerrostalorakentamista nopeimmin

Hämeenlinnan ydinkeskusta on uudistumassa nyt voimakkaammin ja näyttävämmin kuin kymmeniin vuosiin. Lähinnä toteutusta on linja-autoaseman alue, jonka asemakaavoitusta ollaan työstämässä. Linja-autoaseman alueelle on ajateltu kolmea–neljää korkeahkoa kerrostaloa Paasikiventien tuntumaan. Itse linja-autoasema puolestaan pyritään suojelemaan uudisrakentamisen yhteydessä.

Havainnekuva linja-autoaseman kortteliin Palokunnankadun 5. kerroksen asunnosta Vanajaveden suuntaan
Linja-autoaseman seudun havainnekuvaa.Arkkitehtipalvelu Oy

Linja-autoaseman alueen uudistamishankkeet ovat niin pitkällä, että Hämeenlinnan kaavoituksessa odotetaan rakentamisen alkavankin juuri linja-autoasemalta. Ykkös- ja kakkoskorttelien toteutukset puolestaan olisivat vuorossa aikaisintaan parin vuoden päästä.

Ihmisvirtojen kääntäminen takaisin ydinkeskustaan alkaa näyttää uusien hankkeiden myötä mahdolliselta. Hämeenlinnan kaavoituksessa ollaan halukkaita ottamaan uudet haasteet vastaan. Ne ovat elinehto kaupungin kehitykselle. Tavoitteena on ollut saada keskustaan kolmisen tuhatta asukasta lisää.

Keskikaupungin uudisrakentamiseen liittyy edelleen myös asemakaava-arkkitehti Johanna Närhen mukaan pysäköinti. Kantakaupungin uudessa yleiskaavassa torin kohdalla on merkintä pysäköintilaitoksesta.

Hiljainen kävelykatu ja Euroopan suurin valaistu hautausmaa

Toukokuussa hämeenlinnalaiset kuntapäättäjät ovat saaneet isolta veljeltään kuulla, kuinka elävä kaupunkikeskusta on hävitetty Hämeenlinnassa. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori nosti asian esille EK:n kevätseminaarissa (siirryt toiseen palveluun) (Hämeen Sanomat).

Hämeenlinnan kantakaupungin vetovoima kuihtuikin nelisen vuotta sitten, kun kauppakeskus Goodman avattiin moottoritien päälle. Kauppakeskus veti keskikaupungin palvelut yhteen nippuun moottoritien varteen. Esimerkiksi Hämeenlinnan molemmat kirjakaupat, tyypilliset keskikaupungin sivistyksen keitaat, ovat nyt Goodmanissa.

Asiakkaita liukuportaissa.
Kauppakeskus Goodmaniin siirtyi useita kantakaupungin keskustan liikkeitä.Meeri Niinistö / Yle

Helsingin pormestarin ohessa hämäläistä itseironiaa kaupungin kuihduttamisessa on kuvannut sanonta "Euroopan suurimmasta valaistusta hautausmaasta". Sekin tosin supistui kesällä 2017 hiljaiseksi, itse valonsa pimentäneeksi Hämeenlinnaksi.

Täksi kesäksi katuvaloja ei Hämeenlinnassa enää sammuteta. Alkukesästä valoa näkyy siinäkin, että kaavoittajat virittelevät laskentakaavojaan keskustan kahden tärkeimmän korttelin uusimiseksi.

Hämeenlinnan kaupunkikuvaan odotetaankin lähivuosiksi taivaita kurkottavia torninostureita mahdollisia tornitaloja tai korkeahkoja kerrostaloja koostamaan.