1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivosteollisuus

Terrafame Group vaihtaa nimensä Suomen Malmijalostukseksi – valtio keskittää yhtiöön kaivosalan sijoituksensa

Ministeriön mukaan taustalla on liikenteen sähköistymisen trendi, joka lisää metallien tarvetta kaikkialla maailmassa.

kaivosteollisuus
Terrafamen kaivos Sotkamossa.
Tiedotteen mukaan muutos ei vaikuta Terrafame Oy:n toimintaan tai omistukseen. Suomen Malmijalostus Oy jatkaa Terrafame Oy:n emoyhtiönä omistusosuuden pysyessä ennallaan noin 77 prosentissa.Pasi Peiponen / Yle

Kaivosyhtiö Terrafamen emoyhtiö Terrafame Group Oy vaihtaa nimensä Suomen Malmijalostus Oy:ksi, tiedottaa työ- ja elinkeinoministeriö. Lisäksi kerrotaan, että valtio keskittää kaivosalaan liittyvät sijoituksensa Suomen Malmijalostukseen.

Ministeriön mukaan järjestely mahdollistaa sen, että valtio ottaa aiempaa aktiivisemman roolin Suomen kaivos- ja akkutoimialojen kehittämisessä. Tulevaisuuden toivotaan tuovan Suomelle mainetta ja mammonaa.

– Akkutoimiala voi tuoda Suomelle tuntuvaa menestystä. Meillä on useita menestyviä alan toimijoita ja merkittävää osaamista, joiden pohjalle on mahdollista rakentaa kaivos- ja akkuklusteri, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo ministeriön tiedotteessa.

Valtion kokonaan omistama Terrafame Group kertoo, että kyseessä on valtion omistusportfolion sisäinen järjestely, eikä sen toteuttaminen edellytä valtiolta uusia rahoituspanoksia. Valtion taloudellinen riski tai vastuut eivät muutu järjestelyn myötä, yhtiön tiedotteessa sanotaan.

Valtion omistusten keskittämisen taustalla on ministeriön mukaan sähköistyvän liikenteen trendi. Tämän odotetaan lisäävän akkujen kysyntää. Akkuja käytetään sähköautoihin, ja tähän tarvitaan metalleja.

– Valtion omistuksia kaivosalan yhtiöissä, jotka tuottavat sähköautojen akuissa tarvittavia raaka-aineita, voidaan jatkossa kehittää strategisena kokonaisuutena. Arvon maksimoimiseksi raaka-aineet ja komponentit tulisi jalostaa Suomessa mahdollisimman pitkälle. Jalostusasteen nosto toisi lisää työpaikkoja sekä vero- ja vientituloja, elinkeinoministeri perustelee yhtiön tiedotteessa.

Sähköautojen määrän ennustetaan kasvavan, ja Suomessa tavoitteena niitä on saada liikenteeseen vähintään 250 000 vuoteen 2030 mennessä.

– On tärkeää ryhtyä ripeästi toimeen. Jos Suomi myöhästyy akkutoimialan kehityksestä, mukaan pääseminen myöhemmin voi olla vaikeampaa. Suomella on mahdollisuus olla etulinjassa edistämässä kestävää kaivostoimintaa sekä siirtymistä kohti ilmastoystävällistä liikennettä, Lintilä sanoo.

Valtionyhtiö Terrafame Group omistaa enemmistön Terrafame Oy:stä, joka pyörittää kaivostoimintaa Sotkamossa. Nimenmuutos ei vaikuta Terrafame Oy:n toimintaan tai omistukseen, työ- ja elinkeinoministeriö kertoo.

Juttua täsmennetty klo 12:56: Nimeä vaihtaa emoyhtiö Terrafame Group, ei Terrafame Oy.

Lue myös:

Terrafame teki parin miljoonan liikevoiton

Näin valtio on osallistunut Talvivaaran rahoittamiseen

Ahtium eli entinen Talvivaara hakeutuu konkurssiin: osakkeisiin sijoittaneet menettivät rahansa – katso kovan onnen kaivoksen käänteet

Lue seuraavaksi