Riikka Honkanen kirjoitti neljässä vuodeksi ylioppilaaksi, rehtori: poikkeuksellista ammattiurheilijalta

19-vuotias Honkanen suoritti lukion itsenäisesti ollessaan alppimaajoukkueen leirityksillä.

ylioppilaat
Riikka Honkanen
Ronja Ollikainen

Klaukkalalainen Riikka Honkanen on yksi kevään tuoreista ylioppilaista. Hän kirjoitti valkolakin Nilsiän alppikoulun lukiosta. Lukion ohessa Honkanen on voittanut muun muassa alppihiihdon nuorten MM-kisoista suurpujottelun pronssia tänä vuonna ja Sotshin MM-kisoista hopeaa.

Lukion rehtori Anna-Maija Tiilikainen sanoo, että Honkanen on käytännössä käynyt lukion itsenäisesti.

Rehtori pitää Honkasen suoritusta poikkeuksellisena, koska urheilijanuori on saanut valkolakin neljässä vuodessa. Tiilikaisen mukaan monella urheilijalla lukio-opinnot venyvät paljon pidemmiksi.

Honkanen itse on vaatimattomampi.

– Kyllä on pitänyt itse tehdä hommia, urhelija sanoo.

Yo-todistuksessa Honkasella on kolmesta aineesta arvosanana M ja yhdestä B.

– Se on minulle hyvä ja olen tyytyväinen.

Koulutöitä muutama iltana viikossa

Ensimmäisenä vuonna Honkanen teki lukiokursseja vauhdilla. Toisena ja kolmentena vuonna opinnot olivat taka-alalla, koska hän panosti enemmän laskemiseen. Neljäntenä vuonna Honkanen sai kasaan vaadittavat 75 kurssia, joiden lisäksi oli kirjoitukset.

Suomen nuorten alppimaajoukkueeseen kuuluva Honkanen on ollut talvet maajoukkueen leireille. Hän on tehnyt lukiokursseja korkeintaan iltaisin.

– Minulla on ollut mukana reissuilla kirjat ja opettajien antamat tehtävät. Aamu- ja iltapäivällä oli treenit. Kouluhommia tein iltaisin, jos jaksoin. Pari kertaa viikossa tehdin tehdä tehtäviä. Joskus vähän vähemmänkin, Riikka Honkanen kuvailee.

Honkanen arvelee, että tuntimäärällisesti hän teki koulutyötä vähemmän kuin ne lukiolaiset, jotka fyysisesti olivat koulussa.

– Työaikana oli ehkä tehokkaampaa kuin niiden, jotka istuivat tunnilla.

Honkanen sai tarvittaessa tukiopetusta Nilsiän lukion opettajilta. Pitkä matematiikka vaihtui lyhyeksi, koska se tuntui liian haasteelliselta.

– Pystyin myös kysymään apua leireillä muilta ihmisiltä. Aina sain apua.

Honkanen ei aio hakea heti jatko-opintoihin vaan keskittyy ainakin vuoden verran urheiluun. Tähtäimessä ovat seuraavat nuorten MM-kisat. Tavoitteena on saada myös paikka seuraaviin aikuisten MM-kilpailuihin.