Ex-agentti Sergei Skripal pääsi sairaalasta – myrkkyiskun epäillyt tiettävästi nyt Venäjällä

Skripal ja hänen tyttärensä on nyt siirretty suojaan salaiseen paikkaan.

Sosiaalisessa mediassa julkisena oleva vanha kuva Sergei Skripalista ja Julia Skripalista. Kuva: AOP

Britanniassa myrkkyiskun kohteeksi joutunut entinen agentti Sergei Skripal on päässyt pois sairaalasta, ilmoitti Salisburyssa toimiva sairaala tänään.

Skripal, 66, ja hänen tyttärensä Julija myrkytettiin maaliskuun alussa. Heidät löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä Salisburysta ja vietiin sairaalahoitoon. Tytär pääsi sairaalasta jo viime kuussa.

– On suurenmoinen uutinen, että Sergei Skripal voi niin hyvin, että hän pystyy lähtemään sairaalasta, Salisburyn aluesairaalan toimitusjohtaja Cara Charles-Barks sanoi.

Myös Skripaleita auttanut ja myrkylle altistunut brittipoliisi on niin ikään päässyt pois sairaalasta.

Skripalit on siirretty suojaan salaiseen paikkaan.

Epäillyt ehkä Venäjällä

Britannia pitää myrkkyiskun syyllisenä Venäjää. Brittitutkijoiden mukaan iskussa käytetty myrkky oli sotilastason Novitshok-hermomyrkkyä. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut Britannian tiedot hermomyrkystä. Venäjä on kiistänyt syytökset.

Brittilehti Telegraph uutisoi huhtikuun lopulla, että poliisi ja tiedustelupalvelut uskovat tunnistaneensa hermomyrkkyiskun pääepäillyt. Epäiltyjen uskotaan olevan nyt Venäjällä. Epäiltyjen nimiä ei ole kerrottu.

Poliisi on tutkimuksissa muun muassa katsonut valvontakameroiden tallenteita ja käynyt läpi autojen rekisterikilven tunnistuskameroita.

Britannian poliisi epäilee, että myrkky oli levitetty Skripalien kotitalon ulko-oven kahvaan.

Sergei Skripal on asunut Britanniassa vuodesta 2010, jolloin Venäjä ja Britannia vaihtoivat vangitsemiaan vakoojia. Venäjällä Skripal oli tuomittu vankilaan salaisuuksien myymisestä Britannian tiedustelupalvelulle.

Skripalien myrkytys sai aikaan kylmän sodan henkisen diplomaattisen kriisin. Kaikkiaan yli 150 venäläisdiplomaattia karkotettiin Yhdysvalloista sekä EU- ja Nato-maista vastatoimena myrkytykselle.

Venäjä puolestaan karkotti vastatoimena muun muassa kymmeniä yhdysvaltalaisdiplomaatteja. Venäjä karkotti myös muun muassa yhden suomalaisdiplomaatin sen jälkeen, kun Suomi ilmoitti karkottavansa yhden venäläisdiplomaatin.

Aiheesta aiemmin: