Kahdeksan laudaturin Elsa Österåker haravoi kesän hautausmaata – kauempana tulevaisuudessa siintää tutkijan työ

Kevään ylioppilaista neljä kirjoitti kahdeksan laudaturia. Lisäksi tehtiin kaksi vielä pisteiltään parempaa tutkintoa.

ylioppilaat
Elsa hautausmaalla
Elsa Österåker on kesätöissä Mustasaaren hautausmalla. – Tosi kiva työ, hän sanoo.Peter Fahllund / Yle

Kevään neljästä kahdeksan laudaturin ylioppilaista kaikista parhaiten yo-kirjoituksissa menestyi mustasaarelainen Elsa Österåker, 18. Vasa gymnasiumin oppilas kirjoitti laudaturien lisäksi vielä kaksi eximiaa.

– Olihan se lopulta yllätys, että tulos oli näin hyvä, naurahtaa Österåker.

Österåker kirjoitti laudaturin pitkästä matematiikasta, fysiikasta, kemiasta, biologiasta, maantiedosta, terveystiedosta, äidinkielestä ja englannin kielestä. Eximian arvoisesti hän suoritti suomen kielen ja saksan kielen kokeet.

– Suomen kieli ei ole minulle helppoa, koska kuulen sitä niin vähän, kertoo ruotsinkielisellä Pohjanmaalla asuva Österåker.

Vasa gymnasiumin rehtori Anne Levonen kertoo, että Österåker on koko lukioajan ollut tunnollinen oppilas, jonka opiskelua on leimannut aito ja vilpitön halu omaksua uutta tietoa ja oppia uusia taitoja.

Tiedonjanoa ja uteliaisuutta

Elsa Österåker myöntää, että sellainen hän varmasti on - hänellä on paljon tiedonjanoa ja uteliaisuuttakin.

Siihen viittaavat myös huippuoppilaan tulevaisuuden suunnitelmat. Hän on pyrkinyt Helsingin yliopistoon lukemaan biologiaa ruotsinkieliselle linjalle.

– En vielä osaa tarkasti sanoa, mitä haluaisin ammatikseni tehdä, mutta tutkijan työ kiinnostaa, kertoo Österåker.

Liikuntaa ja erityisesti luonnossa liikkumista harrastavalla abiturientilla on takana työntäyteinen kevät. Aikaa muiden kuin koulukirjojen lukemiselle ei ole jäänyt, vaikka Österåker mielellään lukisi muitakin kuin oppikirjoja.

– Nyt kesällä on onneksi aikaa lukea!

Varsinaista lomaa Österåker ei kuitenkaan vietä. Hän on jo pestautunut kesätöihin Mustasaaren hautausmaalle ja sanoo, että ruohon leikkaaminen ja haravoiminen on aivan mainiota vastapainoa kevään opiskelu-urakalle.

Kevään ylioppilaista koko Suomessa vain neljä kirjoitti kahdeksan laudaturia ja Österåker sai heistä ainoana lisäksi kaksi eximiaa. Katso täältä kaikki kevään ylioppilaat.

Jo toinen huipputulos samaan perheeseen Helsingissä

Suomessa tehtiin vain kaksi pisteiltään vielä parempaa tutkintoa. Parhaiten menestyi helsinkiläisen Ressun lukion kokelas Karlos Koponen, joka kirjoitti yhden aineen enemmän kuin Österåker ja sai kuusi laudaturia ja viisi eximiaa.

Lääkäriksi tähtäävälle nuorelle miehelle Ressu on ollut hyvä kokemus.

– Ei siellä nyt niin paljoa kilpailla, kuin mitä maineesta voisi päätellä. Ihan hyvä ilmapiiri siellä on. Saa olla oma itsensä, huippukirjoittaja toteaa.

Koposen isosisko Karoliina teki puolestaan kolme vuotta sitten aine-ennätyksen kirjoittamalla 16 ainetta. Myös sisko kirjoitti Ressusta. Siskon esimerkki innoitti ahkeroimaan.

– Innoitti kirjoittamaan enemmän aineita kuin tavallisesti.

Koponen sai siskolta myös vinkkejä ja opastusta kirjoituksiin lukemiseen sekä kokeiden jaksottamiseen.

Karlos Koponen ja koira Vuppe
Kuusi laudaturia ja viisi eximiaa helsinkiläisestä Ressun lukiosta kirjoittanut Karlos Koponen ja koira VuppeAntti Kolppo / Yle

Ida Koskinen yllättyi huipputuloksestaan - "Olen sellainen vipan illan pänttääjä"

Ida Koskinen kirjoitti kahdeksan laudaturia Lappeenrannan lyseon lukiosta. Hän yllättyi hyvästä tuloksestaan.

Koskinen ei ole omien sanojensa mukaan mikään suunnitelmallinen opiskelija vaan lukeutuu mielestään heihin, jotka pänttäävät koetta edeltävänä iltana. Näin kävi myös ylioppilaskirjoituksissa.

– Minä valmistauduin todella epäjohdonmukaisesti kirjoituksiin. Minua vähän hävettää se, Koskinen tunnustaa.

Lappeenrantalaisneito haaveilee matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opinnoista Helsingin yliopistossa. Hänen haaveammattinsa on opettaja.

Ida Koskinen musiikkiopiston vanhanpuolen edessä
Kahdeksan laudaturin ylioppilas Ida Koskinen LappeenrannastaYle/Elli Sormunen