1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen saamelaiskäräjät

Saamelaiskäräjälain uudistustyölle ehdotetaan jatkoaikaa

Oikeusministeriö ehdottaa saamelaiskäräjälain muutosta valmistelevan toimikunnan toimikauden pidentämistä elokuun 2018 loppuun saakka.

Saamelaiskäräjät on vuoden 1996 alussa omalla lailla perustettu saamelaisten itsehallintoelin. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Saamelaiskäräjälakitoimikunnalle ehdotetaan jatkoaikaa. Oikeusministeriön asettaman saamelaiskäräjälakitoimikunnan toimikausi umpeutui huhtikuun lopussa.

– Oikeusministeriö on kuitenkin neuvottelujen tuloksena päättänyt ehdottaa toimikunnan toimikauden pidentämistä elokuun 2018 loppuun saakka. Myös Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio ehdottaa vastaavaa Saamelaiskäräjien hallitukselle, tiedottaa saamelaiskäräjät.

Saamelaiskäräjien hallitus käsittelee asian seuraavassa kokouksessaan 28.5.2018. Sen jälkeen oikeusministeriö päättää jatkosta. Tarkka aikataulu ei ole vielä tiedossa.

Tavoitteena on saada uudistettu laki voimaan ennen seuraavia saamelaiskäräjävaaleja

Oikeusministeriö asetti marraskuussa 2017 toimikunnan valmistelemaan saamelaiskäräjälain muutosta (siirryt toiseen palveluun) (Oikeusministeriö), jonka tehtävänä on valmistella tarpeelliset muutokset saamelaiskäräjistä annettuun lakiin.

Toimikunnan tulisi antaa ehdotuksensa hallituksen esityksen muodossa, ja sen tulisi päästä yksimielisyyteen esityksen sisällöstä. Tavoitteena on, että uudistettu saamelaiskäräjälaki olisi voimassa seuraavissa saamelaiskäräjävaaleissa, syksyllä 2019.

Toimikunnassa on mukana jäseniä ja asiantuntijoita Suomen saamelaiskäräjiltä, hallituspuolueista sekä oikeusministeriöstä. Toimikunnan asettamiskirjeen mukaan toimikaudeksi on määritelty 8.11.2017 - 30.4.2018. Toimikunta ei kuitenkaan saanut ehdotusta valmiiksi tähän päivämäärään mennessä.

– Toimikunnalla oli jo alusta lähtien todella lyhyt aikataulu, toteaa saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila Aikio.

Toimikunnan työstä on liikkeellä huhuja – Sanila-Aikio toivoo työrauhaa

Noin kuukausi sitten inarilainen eläköitynyt toimittaja ja kunnallispoliitikko Veikko Väänänen kirjoitti blogissaan (siirryt toiseen palveluun)saamelaiskäräjälain uudistuksesta ja sen mahdollisesta sisällöstä. Lapin Kansa (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kirjoitti torstaina, että uusi saamelaiskäräjälaki on kaatumassa erimielisyyksiin.

– Neuvottelut ovat käynnissä ja toki pahoittelen sitä, että erilaisia huhuja on liikkeellä. Toivon nyt työrauhaa toimikunnalle, mikäli sen jatkoajasta päätetään, sanoo saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio.

Sekä Tiina Sanila-Aikio että oikeusministeriön demokratia- kieli- ja perusoikeusyksikön johtaja Johanna Suurpää eivät halua kertoa neuvottelujen sisällöstä enempää.

– Valitettavasti en voi kommentoida keskeneräisiä neuvotteluja, toteaa Suurpää.

Sanila-Aikion mielestä on tärkeää, että neuvottelijoiden välillä vallitsee luottamus.

– Koska odotukset ovat korkealla, emme halua millään tapaa vaikeuttaa neuvotteluja. On tärkeää, että neuvottelijat voivat luottaa neuvottelukumppaneihinsa. Kun työ ja neuvottelut ovat kesken, on tärkeää, etten ota kantaa sisältökysymyksiin, lopettaa Tiina Sanila-Aikio.

Ehdotus saamelaiskäräjälain uudistusta valmistelevan toimikunnan mahdollisesta jatkoajasta kuitenkin antaa vielä toivoa siitä, että toimikunta pääsee asiasta yksimielisyyteen.

Päivitetty 18.5.2018 klo 17:50: Artikkeliin on lisätty Tiina Sanila-Aikion ja Johanna Suurpään kommentit sekä viimeinen kappale.