Video: 73-vuotias Lars-Erik Kesti lähtee neljän kuukauden purjehdukselle Britteinsaarille – "Haaveena olisi kiertää maapallo vielä kerran, mutta kun vaimo ei tahdo päästää"

Vaasalaisen Lars-Erik Kestin nuorena syttynyt purjehduskipinä ei ota sammuakseen. Maailmanympäripurjehdus saa vielä odottaa, mutta kesäksi purjeveneen kokka suuntautuu kohti Britteinsaaria.

purjehdus
Lars-Erik Kesti s/y Birgitta purjeveneessään.
Ikä ei ole este pitkällekään purjehdukselle, kunhan vaimo on suostuvainen, naurahtaa Lars-Erik Kesti.

Purjehdusseura Vaasan Merenkyntäjien kotisatamassa Vaskiluodossa on tyytyväinen mies. 73-vuotias Lars-Erik Kesti on varustellut silmäteränsä, lähes yksitoistametrisen purjevene s/y Birgittan valmiiksi pitkää reissua varten.

Purjeveneen kajuutoissa on silmiinpistävän siistiä ja tavarat ovat ojennuksessa. Toukokuun lopussa Birgittan kokka suuntaa kohti Britteinsaaria.

– Päämääränä ovat Shetlannin saaret. Sen jälkeen kierretään koko Englanti. Sieltä sitten Saksaan ja Hollantiin ja Kielin kanavaa pitkin takaisinpäin Suomeen, Kesti kertaa matkasuunnitelmaa.

Matkalle on varattu aikaa nelisen kuukautta.

– Vene pitää saada nostettua Merenkyntäjien satamaan talveksi, joten ennen jäiden tuloa pitää päästä takaisin.

Purjeveneen nimikin tulee perusteltua, kun selviää, että matkaseuraksi lähtee vaimo Birgitta. Purjeveneen ahtaissa kajuutoissa pärjätään hyvin harjoitetulla yhteispelillä.

– Olemme olleet naimisissa 40 vuotta, joten ei kai siellä mitään riitaa enää tule, Kesti nauraa.

Lars-Erik Kesti s/y Birgittan ruorissa.
Lars-Erik Kesti s/y Birgittan ruorissa.Jarkko Heikkinen / Yle

Veneilijäkunta ikääntyy

Vaasan Merenkyntäjissä on huolestuttu veneilijöiden ikääntymisestä. Seuran kommodori Jari Pakkasen mukaan uusien jäsenten saaminen on seuran elinehto. Sama huoli jaetaan myös valtakunnallisesti Suomen purjehdus ja veneily ry:ssä.

Veneseurojen etujärjestön mukaanveneiden omistaminen ei enää kiehdo entiseen malliin ja tulevaisuudessa veneilyä harrastetaan enemmän esimerkiksi vuokraveneillä.

– Purjehdus, kuten monet muutkin vanhat harrastukset potevat samaa laajenevaa ilmiötä, jäsenistön ikääntymistä. Veneilyharrastuksen piiriin tulisi saada nuoria, joilla on aikaa ja mahdollisuuksia aloittaa uusi harrastus, Pakkanen toivoo.

Merenkyntäjät tekevät harrastusta tutuksi järjestämällä esimerkiksi keskiviikkokilpailuja kesän mittaan. Junioreiden purjehdusleirillä nuoret oppivat purjehduksen saloja.

Haaveena maailmanympäripurjehdus

Kestin pariskunnalla on pitkistä purjehduksista vankka kokemus.

– Vuonna 2009 menimme Välimerelle ulkokautta ja olimme siellä kolme vuotta. Kiersimme Kyprokselle saakka. Takaisin tulimme kanavia pitkin Lyypekkiin ja sieltä Vaasaan.

Purjehtijana eläkepäiviä viettävällä Lars-Erik Kestillä olisi haaveena maailmanympäripurjehdus.

– Haaveena olisi kiertää maapallo vielä kerran, mutta kun vaimo ei tahdo päästää. Kysyin Birgittalta, että mitä minun pitää tehdä, että heität minut pihalle ja pääsen lähtemään. Vaimo sanoi vain että sitä ei tarvitse pelätä, Kesti sanoo.

Nuorena syttynyt kipinä ei ole sammunut.

– Lähdin merille 16-vuotiaana ja olin sillä reissulla 6-vuotta. Sieltä jäi halu merelle ja nimenomaan avomerelle, että ei näy maata. Silloin tuntuu siltä, kuin olisi kuningas omassa valtakunnassaan.