Putin: Toivotamme Sergei Skripalille hyvää terveyttä

Vladimir Putinin ja Angela Merkelin tapaamisessa pääpaino oli maiden toimivien suhteiden ylläpidossa.

Vladimir Putin
Vladimir Putin ja Angela Merkel kättelevät Sotšissa.
Angela Merkel ja Valdimir Putin tapasivat Sotšissa toukokuussa.Mikhail Metzel / AOP

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tavannut Venäjän presidentin Vladimir Putinin Sotšissa, Mustanmeren rannalla..

Johtajien tapaamisessa käsiteltiin monia maiden välejä hiertäviä kysymyksiä. Merkel painotti kuitenkin, että maiden välit ovat monista erimielisyyksistä huolimatta hyvät.

– Meillä on strateginen intressi säilyttää hyvät suhteet Venäjään. Kaikkien erimielisyyksien sisällä on teemoja, joista olemme täysin samaa mieltä, Merkel totesi.

Putin oli samoilla linjoilla.

– Ongelmien ratkaiseminen ei ole mahdollista, jos ei ole keskinäistä dialogia, hän sanoi. Putin totesi Saksan olevan Venäjän "avainkumppani" erityisesti talouden alalla.

Nord Stream 2 -kaasuputki on maiden yhteinen hanke, mutta se aiheuttaa geopoliittista kinaa. Saksa vaatii, ettei putki heikennä Ukrainan asemaa venäläisen kaasun kauttakulkualueena.

Putin vakuutti tänään, että taloudellisesti järkevä määrä venäläiskaasua tulee jatkossakin kulkemaan Ukrainan kautta.

Ukrainan konfliktista molemmat johtajat totesivat, ettei Minskin rauhansuunnitelmalle ole vaihtoehtoa.

Terveisiä Skripalille

Entinen venäläinen vakooja Sergei Skripal on päässyt tänään sairaalasta. Länsimaissa uskotaan, että Skripalin myrkyttämisen takana on Venäjä, joka kuitenkin kiistää tämän jyrkästi.

Putin otti asiaan kantaa Sotšissa. Hän kertoi Venäjän tarjonneen brittivirkamiehille tutkimusapua useaan otteeseen, mutta britit eivät ole vastanneet tarjoukseen.

– Luoja suokoon hänelle terveyttä. Jos [murhayrityksessä] olisi käytetty sotilastyyppistä myrkkykaasua, hän olisi kuollut siihen paikkaan. Luojan kiitos hän on toipunut ja poistunut kävellen ulos sairaalasta. Toivon hänen pysyvän turvassa ja terveenä, Putin lausui.

Lähteet: AP, Tass, AFP