YouTube Music on Googlen uusi yritys napata siivu musiikin suoratoistosta

YouTube Music tulee käyttöön Suomessa “lähiviikkoina”.

Musiikin suoratoisto
youtube -painike
Ismo Pekkarinen / AOP

Google lanseeraa uuden musiikin suoratoistopalvelunsa 22. toukokuuta Yhdysvalloissa, Australiassa, Uudessa Seelannissa, Meksikossa ja Etelä-Koreassa. Yhtiö liittää mukaan 14 muuta maata lähiaikoina. Näiden maiden joukossa on myös Suomi.

Suoratoistopalvelua voi käyttää ilmaiseksi. Silloin mukana pyörivät mainokset. Palvelun voi tilata myös maksullisena Premium-palveluna ilman mainoksia. Kuukausimaksu tulee olemaan suurin piirtein sama kuin esimerkiksi Spotifylla.

The Guardian-lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelema mediatutkija Mark Mulligan ei usko Googlen uuden palvelun peittoavan Spotifyta.

– YouTube yrittää miellyttää musiikin tuottajia, jotka arvostavat tilaajamallia vapaan kuuntelun sijaan. Tarkoituksena on myös myydä rutkasti mainoksia, Mulligan sanoo.

Play Musiciin ja YouTube Rediin muutoksia

Googlella on jo aiemmin ollut tarjolla suoratoistopalvelu Google Play Music. Se säilyy taustalla, mutta sen käyttäjät liitetään mukaan maksulliseen YouTube Music Premiumiin. YouTube Music Premiumin sanotaan peittoavan Play Musicin muun muassa paremmilla hakupalveluilla. Musiikkia voi hakea esimerkiksi laulun sanojen perusteella tai vaikka kappaleen kuvailulla.

Samalla YouTube poistaa käytöstä maksullisen videopalvelunsa YouTube Redin. Red-palvelu muuttuu YouTube Premiumiksi (siirryt toiseen palveluun), joka sisältää uuden musiikkipalvelun mainoksettoman version sekä aiemmin Rediin kuuluneet mainoksettomat videot ja vain YouTubelle tuotetun originaalimateriaalin.

Suoratoistomarkkinat tarjoavat haastetta jopa Googlen kaltaiselle mahtiyritykselle

Googlen omistama YouTube on maailman suosituin musiikkimedia. Sillä on arviolta 1,3 miljardia vakikäyttäjää. Suomessa YouTube on toiseksi suosituin verkkiosivusto heti Googlen hakupalvelun jälkeen. Silti Googlen toimet musiikin suoratoistossa eivät ole toistaiseksi tuottaneet toivottua tulosta.

YouTuben käyttäjien kommenteista huokuu epäuskoa myös uuden palvelun äärellä. Esimerkiksi YouTuben live-taltioinnit tai asiakkaiden luoma sisältö eivät tunnu kummoiselta lisältä. Suoratoistopalvelun kohtalon saattaa ratkaista se, miten houkuttelevaa sisältöä se onnistuu kahmimaan julkaistavaksi vain omalla palvelullaan.

YouTube Musicin voi ladata sovelluksina Androidille sekä Applen iOS:lle sekä erillisenä tietokonesovelluksena.