1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eero Milonoff

Eero Milonoffin elokuva palkittiin taas Cannesissa – "Hieno homma, ei voi muuta sanoa!"

Milonoff näyttelee toista pääosaa Un Certain Regard -sarjan voittaneessa elokuvassa Gräns.

Gräns-elokuvassa näyttelevät Eero Milonoff ja Eva Melander. Kuva: Festival de Cannes

Ruotsalaiselokuva Gräns on voittanut Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon Cannesin elokuvajuhlilla. Kyseessä on festivaalin virallisen ohjelmiston kakkossarja.

Elokuvan toista pääosaa esittävä suomalainen Eero Milonoff kommentoi voittoa tuoreeltaan Yle Uutisille Suomesta.

– Hieno homma! Ei voi muuta sanoa, näyttelijä iloitsee.

Milonoff kuuli palkinnosta perjantai-iltana kesken tv-sarjan kuvausten.

– Sain ensin jonkun viestin. Olen parhaillaan töissä enkä hiffannut mistä oli kysymys. Viestejä alkoikin tulla tosi paljon ja sitten kuvaaja näytti minulle Ylen juttua palkinnosta.

Kaksi vuotta sitten Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon voitti Juho Kuosmasen elokuva Hymyilevä mies. Siinä Milonoff näytteli nyrkkeilyvalmentaja Elis Askia.

Milonoff ei lähde arvailemaan, mitä uusi palkinto merkitsee hänen uralleen.

– En ole ajatellut tällaisia yhtään. Olen vain tosi onnellinen, todella, todella onnellinen, että elokuva on saanut näin hyvän lähdön.

Milonoff kuvaa parhaillaan Suomessa tv-sarjaa. Tätä haastattelua antaessaan hän vastaili jatkuvalla syötöllä myös kuvausryhmän onnitteluihin.

Erilaisuudesta kertova kauhudraama

Tanskalaisohjaaja Ali Abbasin ohjaama Gräns on kauhuelokuvan elementtejä sisältävä draama. Se kertoo rikolliset haistavasta tullivirkailija Tinasta (Eva Melander) ja salaperäisestä Voresta (Milonoff), jotka eivät ole kuin muut ihmiset.

– Elokuva käsittelee sitä, miltä tuntuu elää vähemmistössä ja minkälaisia reaktioita se voi aiheuttaa ihmisessä. Jos ei ole samanlainen kuin muut, niin joutuu helposti ulkopuolelle yhteisöstä. Näitä teemoja elokuva käsittelee mielestäni hienosti, Milonoff kertoi Ylelle maanantaina Cannesissa.

Gräns perustuu ruotsalaiskirjailija John Ajvide Lindqvistin samannimiseen novelliin.

Un Certain Regard -sarjan palkinnot jakoi jury, jonka puheenjohtajana toimi puertoricolainen Hollywood-tähti Benicio del Toro.

Sarjan parhaana näyttelijänä palkittiin Girl-elokuvan Victor Polsterja parhaana ohjaajana Donbass-elokuvan ohjannut ukrainalainen Sergei Loznitsa.

Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinto Kultainen palmu ja muut kilpasarjan palkinnot jaetaan lauantaina.