1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iran vaatii EU:lta "todellisia tuloksia" Yhdysvaltojen pakotteiden suhteen

Iran päättää ydinsopimuksen kohtalosta vasta sitten kun nähdään, pystyykö EU panemaan kampoihin Yhdysvaltojen pakotteille, Iranin ydinohjelman johtaja Ali Akbar Salehi sanoo.

Iran
Mielenosoittajat polttivat Donald Trumpin kuvaa USA:n vastaisessa mielenosoituksessa Teheranssa, Iranissa 9. toukokuuta.
Mielenosoittajat polttivat Donald Trumpin kuvaa USA:n vastaisessa mielenosoituksessa Teheranissa Iranissa 9. toukokuuta, kun Yhdysvallat oli ilmoittanut vetäytyvänsä Iranin ydinsopimuksesta.Atta Kenare / AFP

EU:n energiakomissaari Miguel Arias Canete saapui lauantaina Iraniin neuvottelemaan Euroopan ja Iranin välisen kaupan jatkumisesta. Kauppasuhteet vaarantuivat, kun Yhdysvallat ilmoitti irtautuvansa Iranin ydinsopimuksesta ja ottavansa jälleen käyttöön Iranin-vastaisia pakotteita.

Useat eurooppalaiset suuryhtiöt ovat ilmoittaneet, että käytännössä niiden on mahdotonta jatkaa toimintaansa Iranissa, ellei Yhdysvallat suostu joustamaan pakotteistaan.

– Pallo on EU:lla. He ovat esitelleet erilaisia ehdotuksia, katsotaan, toteutuvatko ne. Haluamme todellisia tuloksia, muuten teemme omat ratkaisumme. Henkilökohtaisesti en toivo sitä, Salehi sanoi Canaten tapaamisen jälkeen.

Lue myös:

Suomalaisasiantuntija: Iranin ydinsopimuksesta ehditään vielä neuvotella

Iran uhkaa jatkaa uraanin rikastamista – Yhdysvallat asetti pakotteita iranilaispankeille

Lue seuraavaksi