Haluatko, että lapsesi oppii uimaan? Katso uimaopettajan vinkit pienten lasten vanhemmille

Taas on se aika vuodesta: Veden äärelle pitäisi päästä myös lasten kanssa. Kysyimme uimaopettaja Marianne Salmelta, miten piltistä saa vesipedon.

uinti

1

Mäkelänrinteen uimahallin uimakoulu alle 6-vuotiaille.
Viisivuotias Haris Kabilan osallistui helsinkiläisen Mäkelänrinteen uimahallin uimakouluun. Toinen alkeisryhmän vetäjistä oli uimaopettaja Marianne Salmi.Jussi Koivunoro / Yle

Arkuudesta pääsee eroon totuttelemalla

Alle viisivuotiaat voivat arastella vettä, mutta ei hätää.

– Ihan pienille vesi on pelottava elementti. Sama juttu on uimataidottomilla aikuisilla, jotka tiedostavat jo paremmin, mitä voi tapahtua, jos ei osaa uida, mutta kaiken oppii, Salmi rauhoittaa.

Lasta voi totuttaa veteen pikkuhiljaa kastelemalla osan kerrallaan: ensin leuan, sitten korvat ja posket. Lopuksi voi kastaa kasvot nopeasti. Aina totutteluun ei tarvita edes allasta. Suihkussa tai kylvyssä kannattaa pitää huolta, että vettä valuu myös lapsen kasvoille.

2

Mäkelänrinteen uimakoulu alle 6-vuotiaille.
Mäkelänrinteen uimahallin alkeisryhmässä harjoiteltiin myös uimapotkuja.Jussi Koivunoro / Yle

Aloita aikaisin ja opeta myös itse

Salmi kehottaa aloittamaan uimisen niin aikaisin kuin hyvältä tuntuu, jo vuoden parin ikäisenä vauvana. Mitä varhaisemmin vedestä tulee tuttu, sitä helpompi on oppia sukeltamaan ja lopulta uimaan.

Harjoitus tekee mestarin. Jos lapsi on uimakoulussa, olisi hyvä harjoitella myös omalla ajalla.

– Jos lapsella on arkuutta esimerkiksi sukeltamisessa, vanhempien kannattaa olla lapsen kanssa mahdollisimman paljon vedessä ja harjoitella vaikka puhaltelemalla veteen suun kautta, vähän kuin sammuttaisi kynttilää, Salmi vinkkaa.

3

Mäkelänrinteen uimahallin uimakoulu alle 6-vuotiaille.
Alkeisryhmän oppilaat olivat 4–6-vuotiaita.Jussi Koivunoro / Yle

Jokainen lapsi on yksilö, muista maltti

Marianne Salmella on 10 vuoden kokemus uimaopettajan työstä. Hän on törmännyt vanhempiin, joilla on pelkoja esimerkiksi lapsen oppimistahdin kanssa. Kiire on syytä unohtaa.

– Kaikki ovat yksilöitä. Ei ole syytä mennä paniikkiin, jos oma lapsi joutuu käymään alkeisuimakoulun kolme kertaa. Joku oppii sukeltamaan ensimmäisellä kerralla. Kaikki oppivat jossain vaiheessa, mutta jokainen omaan tahtiinsa. Eli huolet voi sen suhteen unohtaa.

4

Mäkelänrinteen uimahallin uimakoulu alle 6-vuotiaille.
Uimakoulun apuvälineinä käytettiin lötköpötköjä, pillejä ja lautoja.Jussi Koivunoro / Yle

Älä unohda leikkiä

Uimaopettajan mielestä kaikki apuvälineet – lötköpötköt, kellukkeet ja laudat – ovat hyviä lisiä opettelussa. Tärkeintä on kuitenkin unohtaa ryppyotsaisuus. Uimakoulutkin painottavat yhä enemmän leikillisyyttä ja pelillisyyttä.

– Lapsi oppii takuuvarmasti uimaan, kun vedestä tehdään hauska elementti, kun veden alla on kaikkea jännittävää ja sinne mennään seikkailemaan. Mielikuvitusta peliin, Salmi kehottaa.

Virallisen, pohjoismaisen määritelmän mukaan uimataitoinen on ihminen, joka veteen pudottuaan pystyy uimaan 200 metriä ja siitä 50 metriä selällään.

5

Mäkelänrinteen uimahallin uimakoulu alle 6-vuotiaille.
Uimaopettaja Daniela Afordakos näyttää, miten pillillä saa puhallettua kuplia.Jussi Koivunoro / Yle

Nuoret ovat parempia uimareita kuin vanhat

Vielä 1970-luvulla moni oppi uimaan luonnonvesissä. Sitten alettiin rakentaa urakalla uimahalleja ja sisällytettiin uinti peruskoulun opetussuunnitelmaan. Kun uinnista tuli ympärivuotinen harrastus, taito kasvoi.

– Meidän 1970-lukulaisten ja sitä vanhempien uimataito on jonkin verran heikompi kuin nykyisten sukupolvien, jotka osaavat uida meitä paremmin, sanoo Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Heinosen arvion mukaan keskimäärin 70 prosenttia suomalaisista osaa uida.

– Mitä vanhempi ikäryhmä, sitä heikompi on uimataito, Heinonen sanoo.

Taidoissa on myös alueellisia eroja: joidenkin kuntien peruskouluissa järjestetään uimaopetusta muita vähemmän, toisissa kunnissa tarvittaisiin allastilaa ja uimahalleja lisää.