1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuuba

Kuubassa maahan syöksynyt kone oli lähes 40 vuotta vanha

Yli sadan ihmisen hengen vaatineen lentoturman syytä selvitetään. Lentoa liikennöinyt lentöyhtiö on onnettomuuden jälkeen joutunut poistamaan käytöstä muitakin vanhoja koneitaan.

Kuuba
Kuubalaisen lentoyhtiön Boeing 737 -matkustajakone syöksyi maahan 18. toukokuuta.
Kuubalaisen lentoyhtiön Boeing 737 -matkustajakone syöksyi maahan 18. toukokuuta.Joaquinx Hernandez / AOP

Kuuban pääkaupungin Havannan lentokentän lähelle perjantaina syöksynyt kone oli Boeing 737 -mallinen.

Kone oli liisattu meksikolaiselta Global Air -yhtiöltä ja se oli rakennettu vuonna 1979. Se oli surmahetkellä lähes 40 vuotta vanha.

Meksikon liikenneministeriön mukaan koneen kunto oli tarkastettu viimeksi marraskuussa, eikä ongelmia ollut havaittu.

Paikallisen Cubana de Aviacion -yhtiön liikennöimä kone oli juuri noussut lentoon Havannan Jose Martin kansainväliseltä lentokentältä ennen sen syöksyä maahan perjantaina. Koneen oli tarkoitus lentää Holguinin kaupunkiin Kuuban itäosassa.

Onnettomuuden jälkeen Cubana de Aviacion -lentoyhtiö on joutunut poistamaan käytöstä muitakin vanhoja koneita turvallisuussyistä.

Koneen runko tuhoutui käytännössä täysin maahansyöksyssä ja sitä seuranneessa tulipalossa.

– Näin koneen nousevan. Sitten se yhtäkkiä kääntyi ja putosi, kertoi läheisessä kaupassa työskentelevä Jose Luis uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Onnettomuuspaikan lähellä asuva Orestes Bentancour kertoi amerikkalaiselle televisiokanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun), että koneesta lähti "valtava ääni", kun se nousi lentokentältä.

Boeng ilmaissut osanottonsa

Koneen rakentanut Boeing ilmaisi lausunnossaan osanottonsa ja tarjosi apuaan onnettomuustutkinnassa lain sallimissa rajoissa. Avunannon mahdollisuuksia voivat rajoittaa Yhdysvaltojen Kuubaan kohdistumat talouspakotteet.

Boeng 737-matkustajakone syöksyi maahan Havannan lentokentän lähellä perjantai-iltana Suomen aikaa. Koneessa oli surmahetkellä kuusihenkinen meksikolainen miehistö ja 107 matkustajaa.

Viranomaisten mukaan turmapaikalta onnistuttiin pelastamaan kolme naista. He olivat kriittisessä tilassa. Matkustajista liki kaikki olivat kuubalaisia. Lisäksi kuolonuhrien joukossa on ainakin kaksi Argentiinan kansalaista. Viisi miehistön jäsentä oli meksikolaisia.

Kuubassa vietetään suruaikaa kahden päivän ajan surman takia.

Päivitetty 20.5. kello 11:08: Onnettomuudessa kuoli 110 ja kolme naista on kriittisessä tilassa.

Lue myös:

Kuuba suree lento-onnettomuuden uhreja – Havannan onnettomuuspaikalla käynyt Castro toipuu leikkauksesta

Lähteet: AFP, STT

Lue seuraavaksi