1. yle.fi
  2. Uutiset

Washington Post: Texasin epäilty kouluampuja vaikuttaa ihannoineen Columbinen ampujia

Kymmenestä kuolonuhrista kahdeksan opiskelijoita, kaksi opettajia.

kouluampumiset
Santa Fen lukion ulkopuolelle tuotiin kynttilöitä ja kukkia uhrien muistoksi.
Santa Fen lukion ulkopuolelle tuotiin kynttilöitä ja kukkia uhrien muistoksi.Matt Patterson / EPA

Texasissa Yhdysvalloissa kymmenen ihmisen tappamisesta syytetty lukiolainen vaikuttaa ihannoineen Columbinen kouluampujia, kertoo Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Lehden haastattelema kriminologian professori Adam Lankford Alabaman yliopistosta sanoo, että vaikka monet myöhemmät kouluampujat ovat myöntäneet pitäneensä Columbinen ampujia esikuvinaan, Texasin epäilty ampuja erottuu joukosta.

Hän kopioi tekoonsa poikkeuksellisen paljon elementtejä Columbinen ampujilta: hänen vaatteensa ja aseensa olivat samanlaisia kuin näillä ja hän käytti heidän laillaan ampuma-aseiden lisäksi räjähteitä.

– Se on eräänlaista julkisuuden henkilöiden palvontaa, Lankford kuvailee.

Vaikuttaa kaivanneen julkisuutta

Columbinen kouluampumisessa vuonna 1999 kuoli 15 ihmistä mukaan lukien molemmat ampujat, jotka tekivät itsemurhan. Se oli Yhdysvaltojen siihenastisen historian pahin kouluampuminen, ja tekijät saivat valtavasti julkisuutta.

Sittemmin on ymmärretty, että mediahuomion antaminen kouluampujille on vaarallista, koska se innoittaa muita nuoria seuraamaan julkkisampujien jalanjäljissä.

Vaikka Texasin epäilty ampuja jäi henkiin ja häntä on päästy kuulemaan, viranomaiset eivät ole toistaiseksi saaneet varmuutta teon motiivista. Hän näyttää kuitenkin kaivanneen julkisuutta: hän sanoi kuulusteluissa, että säästi opiskelijat joista piti, jotta joku kertoisi hänen tarinansa jälkikäteen.

Toisin kuin amerikkalaisviestimet aluksi ampumisen jälkeen kertoivat, kuolonuhreista kahdeksan oli opiskelijoita ja kaksi opettajia. Yksi kuolleista opiskelijoista oli pakistanilainen vaihto-oppilas.

Lue seuraavaksi