1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Kiinan meri

Pentagon hermostui: Kiina vei pitkän matkan pommittajansa kiistellyille saarille

Kiinan pommittajien ulottuvilla on nyt koko Kaakkois-Aasia.

Etelä-Kiinan meri
kartta
Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin on kerrottu kritisoineen Kiinaa Etelä-Kiinan merellä omanaan pitämien alueiden "jatkuvasta sotilaallistamisesta".

USA:n reaktio on vastaus China Daily -sanomalehden lauantain uutiseen, jonka mukaan Kiinan ilmavoimat olisi tehnyt ensimmäisiä kertoja laskeutumis- ja nousuharjoituksia joltakin kiistellyltä saarelta H-6K-pommittajallaan.

Kiina on perinteisesti vastannut olevansa oikeutettu puolustamaan alueitaan. Myöhään perjantaina Kiinan puolustusministeriön antamassa lausunnossa ei kerrottu harjoituksen tarkkaa paikkaa eikä aikaa. Ministeriön mukaan useilla pommikoneilla tehtyyn harjoitukseen kuului simuloituja pommituksia ennen laskeutumista tekosaarelle.

Yhdysvaltain kritiikin ei kerrota perustuvan aluevaatimuksiin vaan liikkumisen vapauteen ja asian rauhanomaiseen ratkaisemiseen ilman pakkoa tai voimakeinoja.

– Kiinan jatkuva, kiistanalaisten alueiden militarisointi Etelä-Kiinan merellä vain lisää jänniteitä ja horjuttaa aluetta, sanoo Pentagonin edustaja, merijalkaväen everstiluutnantti Chritopher Logan.

Kiinan toimintaa merellä seuraavan Asia Maritime Transparency Initiative -ajatushautomon mukaan kiinalaiset sosiaaliseen mediaan tehdyt päivitykset osoittavat sijainniksi Woody Islandin, joka on Kiinan laajin tukikohta Paracelsaarilla. Saariryhmän herruutta ovat havitelleet myös Vietnam ja Taiwan.

AMTI:n mukaan saarelta käsin toimiessaan noin 3 500 kilometrin toimintasäteen H-6K-pommittajan on mahdollisuus saavuttaa koko Kaakkois-Aasia.

Lue lisää:

Kiina omii pian koko Etelä-Kiinan meren – ASEAN-maiden kokous on huolissaan

Kiina syyttää Yhdysvaltoja "vakavasta provokaatiosta" – lähetti aluksiaan hätistelemään USA:n sotalaivaa

Yhdysvaltalainen ajatushautomo: Kiina on tuonut ilmatorjunta-aseita tekosaarilleen Etelä-Kiinan merellä

Fox News: Kiina siirtänyt taistelukoneita kiistellyille saarille

Kiinalaiskone laskeutui kiistellylle saarelle Etelä-Kiinan merellä – Vietnam protestoi

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi