1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppasodat

Kiinan varapääministeri: Kiina ja USA perääntyvät kauppasodasta, eivät toteuta uhkauksiaan tuontitulleista

Korkean tason neuvottelut Washingtonissa liennyttivät maiden välejä. Kiina lupaa lisätä tuontia Yhdysvalloista, mutta yksityiskohdat ovat yhä auki.

kauppasodat
Kaavaillut tullit vaikuttaisivat alumiinin kierrätysbisnekseen myös Yhdysvalloissa.
Kaavaillut tullit vaikuttaisivat alumiinin kierrätysbisnekseen myös Yhdysvalloissa.Mike Nelson / EPA

Kiina ja Yhdysvallat ovat sopineet, etteivät toteuta uhkauksiaan toisiinsa kohdistuvista tuontitulleista, sanoo Kiinan korkein talousviranomainen, varapääministeri Liu He Kiinan valtion uutistoimiston Xinhuan mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Tarkoituksena on välttää maita uhkaava kauppasota. Yhdysvallat ei ole julkisuuteen kommentoinut tuontitullikysymystä.

Maat neuvottelivat kauppasuhteistaan perjantaina ja lauantaina Washingtonissa korkean tason poliitikkojen kesken. Liu edusti Kiinaa neuvotteluissa.

Keskustelujen jälkeen julkaistussa yhteisessä julkilausumassa (siirryt toiseen palveluun) tariffeista ei puhuta, eikä siinä muutenkaan määritellä, missä määrin Yhdysvaltain kauppa-alijäämää suhteessa Kiinaan voitaisiin kaventaa.

Trumpin hallinto on vaatinut Kiinaa kasvattamaan tuontia jopa 200 miljardin dollarin eli noin 170 miljardin euron verran. Julkilausumassa tästä ei mainita mitään.

Yksityiskohdat jäivät auki

Kiina lupaa kasvattaa merkittävästi tuontia Yhdysvalloista, erityisesti maataloustuotteiden ja energian tuontia.

Julkilausuman mukaan Yhdysvallat lähettää edustajansa Kiinaan sopimaan yksityiskohdista.

Näihin voi sisältyä teollisuustuotteiden kaupan kasvattamista ja vahvempaa yhteistyötä henkisen omaisuuden suojan vahvistamiseksi.

– Kiinan kansan kasvavan kulutuksen ja korkealaatuisen talouskehityksen tarpeiden tyydyttämiseksi Kiina kasvattaa merkittävästi Yhdysvaltain hyödykkeiden ja palveluiden ostoja. Tämä tukee Yhdysvaltain kasvua ja työllisyyttä, julkilausumassa ilmoitetaan (siirryt toiseen palveluun).

Julkilausumassa ei kuitenkaan mainita mitään lukuja eikä mittaluokkaa.

Yhdysvaltojen kauppatase oli viime vuonna 375,2 miljardin dollarin verran alijäämäinen Kiinaan nähden. Tämä ärsyttää suuresti presidentti Donald Trumpia, joka lupasi vaalikampanjassaan tasapainottaa maiden välistä kauppaa.

Trump ilmoitti maaliskuun alussa määräävänsä kovat tullit teräkselle ja alumiinille ja sanoi, että halvan teräksen tuonti Kiinasta haittaa amerikkalaisia tuottajia ja kansallista turvallisuutta.

Ilmoituksesta alkoi kauppasotaa enteilevä kierre, jossa Kiina ja Yhdysvallat uhkailivat vuoron perään toisiaan aina vain uusilla tuontitulleilla.

Täydennetty ja täsmennetty jutun otsikkoa ja muotoiluja kello 10.20

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi