Näin sujui prinssi Harryn ja Meghan Marklen hääpäivä virallisuuksien jälkeen – ruokatarjoiluissa 7 500 ainesosaa, puheet ylistivät paria

Yksityinen ja tiukasti valvottu iltavastaanotto Frogmore Housessa päättyi ilotulitulituksiin.

Britannian kuninkaallinen perhe
Prinssi Harry ja herttuatar Meghan lähtevät Windsorin linnasta E-tyypin Jaguarilla.
Prinssi Harry ja herttuatar Meghan lähtevät Windsorin linnasta E-tyypin Jaguarilla.Steve Parsons / AFP

Prinssi Harryn ja hänen puolisonsa Meghanin hääseremonioiden jälkeen juhla jatkui kuningattaren juhlavastaanotolla Windsorin palatsissa. Juhlan isäntänä toimi prinssi William.

Tarjoilut 600:lle ja Elton John

Ruokaa oli usealle sadalle vieraalle. Kuninkaallinen kokki oli loihtinut ruokakulhoja 7 500 ainesosasta.

Ruokalistalla oli ainakin parsaa, mozzarellaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja, suolaisia ja makeita canapeitä, lammasta, possua ja kauden vihanneksia. Ruokajuomana tarjoiltiin muun muassa shampanjaa.

Päivän aikana keittiössä oli töissä ainakin 30 ihmistä.

Kensingtonin palatsi tviittasi iltapäivällä myös kuvan hääkakusta. Kakku oli luomukakku, jossa on sitruunaa ja seljankukkaa.

Iltapäivän vastaanotolla esiintyi myös vieraana häissä ollut laulaja Elton John. Hän lauloi hääparille Leijonakuningas-elokuvasta tunnetun The Circle of Life -sävelmän lisäksi kappaleet Your Song ja Tiny Dancer.

Elton John oli prinsessa Dianan hyvä ystävä, joka esitti koskettavan Candle in the Wind -kappaleen prinsessa Dianan hautajaisissa.

Häävastaanotolla laulajan esiintymisen kerrotaan nostaneen romanttisen tunnelman kattoon.

"Vaimoni ja minä"

The Sunin (siirryt toiseen palveluun) mukaan puheet sisälsivät lempeitä elementtejä pariskunnasta. Prinssi Harry sai suosionosoitukset mainitsemalla puheessaan "vaimoni ja minä" sanat ensimmäistä kertaa. Myös Prinssi Charles puhui hääparille. The Daily Mailin (siirryt toiseen palveluun)mukaan puhe oli humoristinen ja lämmin.

Vieraat ovat paljastaneet, että puheissa oli myös perinteistä materiaalia: Prinssi Harryn kasvutarinasta päästiin lopulta ylistämään tuoretta pariskuntaa.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan lähtevät Windsorin linnasta iltavastaaotolle Frogmore Houseen.
Prinssi Harry ja herttuatar Meghan lähtevät Windsorin linnasta iltavastaaotolle Frogmore Houseen.Steve Parsons / AFP

Meghan sai lahjaksi Dianan sormuksen

Iltavastaanottoa ennen vaihtuivat niin vaatteet kuin korut. Meghan oli vaihtanut ylleen Stella McCartneyn valkoisen ja silkkisen iltapuvun. Vilkutukset paljastivat myös vaaleansinisen sormuksen.

The Daily Mail (siirryt toiseen palveluun)in mukaan akvamariinisormus on prinsessa Dianan vanha.

Myös prinssi Harry oli vaihtanut uniformun smokkiin. Sussexin herttuapari matkasi iltavastaanotolle vuoden 1968 E-tyypin Jaguarilla.

Frogmore Housen (siirryt toiseen palveluun) vastaanotolle mahtuivat noin 200 parin läheisintä ihmistä. Mukana olivat julkisuuden henkilöistä ainakin Clooneyn pariskunta sekä tennistähti Serena Williams. Iltavastaanoton isäntänä toimi prinssi Charles.

Jatkoista ei ole tihkunut tietoa julkisuuteen. Vieraiden oli suljettava matkapuhelimet ja kamerat olivat kielletty. Myöskään iltavastaanoton menun sisältöä ei ole kerrottu.

Ilta päättyi ilotulituksiin kello 23 paikallista aikaa.

Pariskunnan odotetaan suuntaavan häämatkalle Afrikkaan (siirryt toiseen palveluun), vahvin ehdokas on Namibia. Matka on vuorossa kuitenkin vasta myöhemmin, sillä ensi viikolla parin on määrä edustaa ainakin yhdessä tilaisuudessa Britanniassa.

Meghan Markle asteli kohti alttaria.
Danny Lawson / AFP

Häät olivat useilla mielessä

Lauantain kuninkaalliset häät kiinnostivat ranskalaisen analytiikkayritys Visibrainin mukaan ympäri maailmaa.

Sosiaalisessa mediassa lauantaina yli 6 miljoonaa ihmistä kirjoitti asiasta ja 5,2 miljoonaa ihmistä tviittasi #RoyalWedding -tunnuksen alla. Prinssi Harryn isoveljen prinssi Williamin häät vuonna 2011 eivät olleet lainkaan yhtä suositut reilulla 1,7 miljoonalla tviittauksella. Tuolloin tosin Twitterin käyttö ei ollut niin suosittua.

Yhtä päivän suosituinta tviittiä on jaettu sunnuntaina aamupäivällä lähes 110 000 kertaa. Kuvatviitin on tehnyt Lucy Stempey, joka julkaisi kuvan Meghan Marklesta teini-ikäisenä poseeraamassa ystävineen Buckhinghamin palatsin ulkopuolella.

– Yhtenä päivänä olet 15-vuotias ja poseeraat Buckinghamin palatsin edessä ja 22 vuotta myöhemmin menet naimisiin prinssin kanssa. Epätodellista, luki tviitissä.

Päivitetty klo. 13:37: Muotoiltu 2. väliotsikkoa ja tekstiä.

Juhlahumusta voit lukea lisää:

Kuninkaalliset häät uudistuivat, arvioi Ylen toimittaja Lontoosta – Katso hääpäivän kohokohdat tästä

Katso kuvat: Prinssi Harry ja Meghan Markle saivat toisensa

Katso häät vielä kerran Areenassa: Prinssi Harry ja Meghan Markle naimisiin

Lähteet: AP, AFP, Reuters