Lämpenevää, viilenevää, lämpenevää – Meteorologi: Hellerajaa hätyytellään heti huomenna

Alkuviikolla saadaan nauttia lämpimistä päivistä. Viikon puolivälissä säärintama tuo kuurosateita.

sää
sääkartta
Yle Sää

Siinä missä viime kesänä Suomi osui jatkuvasti matalapaineiden reitille, on tämä kesä alkanut toisenlaisissa merkeissä korkeapaineen seuratessa toinen toistaan.

– Lämpötilat ovat pitkään pysytelleet tavanomaisten lukemien yläpuolella. Takana on 11. toukokuuta alkanut seitsemän päivän hellejakso ja tänäänkin lämpötila on ollut harvinaisen korkealla ajankohtaan nähden. Lämpötilan pitäisi keskiarvojen mukaan olla ylimmillään 17 astetta, Ylen meteorologi Joonas Koskela kertoo.

Muutaman hiukan viileämmän päivän jälkeen mittari kipusi sunnuntaina suuressa osassa maata jälleen 20 asteen yläpuolelle ja muun muassa Kanta-Hämeessä Hattulassa ja Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoella on mitattu 23 asteen lukemia. Yöt ovat olleet silti koleita ja hallaa on esiintynyt.

– Alkuviikolla korkeapaine vaikuttaa Suomen yllä, lännestä virtaa lämpimämpää ilmaa ja viikko alkaa suuressa osassa maata aurinkoisena. Maan etelä- ja keskiosissa hätyytellään siis jälleen hellerajoja maanantaina ja tiistaina, Koskela sanoo.

– Lapissa on hiukan pilvisempää ja joitakin heikkoja sadekuurojakin voi Pohjois-Lapissa tulla, mutta Lapin eteläosissa mittarilukemat nousevat päivisin 20 asteen tuntumaan.

Viikon puolessa välissä säärintama tuo kuurosateita

Keskiviikkona vastaisena yönä sää muuttuu epävakaisemmaksi pohjoisesta valuvan säärintaman myötä, rintama tuo sadekuuroja ainakin maan keskiosiin. Maamme eteläpuolella liikkuva matalapaine saattaa puhaltaa joitakin kuurosateita myös maan eteläosiin.

– Keskiviikko voi etelässä olla vielä kesäisen lämmin päivä, lämpötilan ollessa 20 asteen hujakoilla, pohjoisessa lämpötilat laskevat 15 asteen vaiheille ja Lapissa pilvisemmillä alueilla saattavat laskea 10 asteen alapuolellekin, Koskela ennustaa.

Säärintamaa seuraa kuitenkin jo torstaina uusi lännen ja luoteen puolelta saapuva korkeapaine, jonka myötä aurinkoa on luvassa etenkin maan eteläosiin. Etelässä voidaan päästä 20 asteeseen ja vähän ylikin, mutta maan keskivaiheilla lämpötilojen ennustetaan jäävän 15-20 asteen välille ja Lapissa 10-15 asteen.

– Perjantaina sää vaikuttaisi edelleen lämpenevän, pidemmälle ja viikonloppua ei vielä tässä vaiheessa uskalla ennustaa, Koskela toteaa.

Koko Suomi nyt lumeton

Ilmatieteen laitos kertoi, että talven viimeiset lumet sulivat Suomesta sunnuntaina lumensyvyden painuessa nollaan puolenpäivän jälkeen viimeiselläkin mittausasemalla Kittilässä. Lumet lähtivät tällä kertaa etuajassa.

Pohjoisimmassa Lapissa pysyvät lumet sulavat tavallisesti toukokuun lopussa ja osassa Käsivarren Lappia vasta reippaasti kesäkuun puolella. Lumipeite on yleensä paksuimmillaan Lapissa vasta huhtikuun alkupuolella.