1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Ruotsin uusi poliisiylijohtaja haluaa lisää tuhansia poliiseja

Poliisiylijohtaja Anders Thornberg perustelee lisämiehityksen tarvetta muun muassa rikollisuuden lisääntymisellä ja väestön määrän kasvamisella.

Ruotsi
Ruotsin uusi poliisiylijohtaja Anders Thornberg
Ruotsin uusi poliisiylijohtaja Anders ThornbergClaudio Bresciani / EPA

Ruotsin uusi poliisiylijohtaja Anders Thornberg painottaa, että maahan tarvitaan tuhansia uusia poliiseja, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun). Thornbergin arvion mukaan kaikkiaan jopa 22 000 työntekijää on palkattava vuoteen 2024 mennessä.

Poliisiylijohtaja perustelee lisämiehityksen tarvetta muun muassa rikollisuuden lisääntymisellä ja väestön määrän kasvamisella.

– Ihmiset jäävät eläkkeelle ja liikkuvuus on suurta. Jos haluamme 10 000 poliisia enemmän vuoteen 2024 mennessä, meidän on palkattava 20 000 – 22 000 uutta työntekijää, Thornberg.

Thornberg osallistui sunnuntaina ensimmäiseen SVT:n haastatteluun uuteen virkaan siirtymisen jälkeen. Hän ei halunnut kommentoida sitä, antavatko tiedotusvälineet ja puolueet liian synkän kuvan Ruotsin rikostilanteesta.

– Joidenkin rikosten määrät ovat laskeneet ja toiset puolestaan ovat lisääntyneet. Jengirikollisuus ja seksuaalirikokset ovat lisääntyneet, ryöstöt ja väkivaltarikokset ovat laskeneet. Ruotsi on pohjimmiltaan suhteellisen turvallinen maa, mutta rikoksen uhrien asema on edelleen huolenaihe, hän sanoi.

Lue myös:

Säpo: Väkivaltaisiin ääriaineksiin kuuluu jo 3 000 ihmistä Ruotsissa

Säpo: Ruotsissa tuhansia radikaaleja islamisteja

Säpo: Venäjä suurin tiedustelu-uhka Ruotsille

Ruotsin poliisi rakastaa tiedusteluoikeuksiaan

Poliisi: Entiset Isis-taistelijat valmiina iskemään Ruotsiin