1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tornio

Yhteislyseosta tehdään hotelli – historia kasarmina, sotasairaalana ja kansakouluna tulee näkymään

Hotelli rakennetaan kahdessa osassa. Ensin remontoidaan uudempi rakennus ja sen jälkeen vanhempi.

Tornio
Tornion Yhteislyseon lukiorakennus
Tornion kaupunki miettii käyttötarkoitusta keväällä tyhjäksi jäävälle entiselle Tornion yhteislyseon lukiorakennukselle.Jari Vesa / Yle

Tornion vanhaa yhteislyseota aletaan muuttaa hotelliksi tulevana kesänä. Rakennustöiden alkaminen on kiinni hankkeen vaatimasta poikkeamisluvasta ja rakennusluvasta, jotka ovat Tornion kaupungin käsittelyssä.

Tornion kaupungin mukaan rakennuslupa saataneen valmiiksi kesäkuussa. Tämä tarkoittaa, että yhteislyseon uudemman osan muuttaminen hotelliksi voisi alkaa nopeimmillaan jo heinäkuussa.

Vanhan yhteislyseon muuttaminen hotelliksi on torniolaisen yrittäjän Reijo Angerian hanke, jota hän on valmistellut kulisseissa kiivaasti viime kuukausien ajan.

– Valtaosa suunnitelmista alkaa olla valmiina ja pääsemme aloittamaan työt heti, kun rakennuslupa saadaan ja valitusaika umpeutuu, sanoo hotelli- ja ravintola-alan yrittäjä Reijo Angeria.

Alustavien arvioiden mukaan hotelli voisi olla osittain käytössä vuoden 2019 lopulla.

Ensin remontoidaan uudempi osa

Yhteislyseon remontti alkaa siten, että ensin hotelliksi muutetaan rakennuksen uudempi, vuonna 1958 valmistunut laajennusosa ja sen jälkeen vuonna 1914 valmistunut vanhempi osa.

Vanhempi rakennus toimi valmistuttuaan muutaman vuoden ajan venäläisten kasarmina ja toisen maailmansodan aikaan saksalaisten sotasairaalana, mutta pisimmillään se on ollut kouluna.

Angerian mukaan vielä ei ole tarkkaan tiedossa, montako huonetta hotelliin tulee. Tässä vaiheessa on ainakin varmaa, että vanhempaan osaan tulee isoja huoneita, joista suurimmat ovat luokkahuoneen kokoisia.

Rakennuksen värikäs historia tulee näkymään valmiissa rakennuksessa monin tavoin, sillä alkuperäisiä rakenteita aiotaan säilyttää runsaasti yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Paikallisen yrittäjän hotellihanke on myös Tornion kaupungille mieluinen, sillä arvorakennus on seissyt tyhjillään maaliskuusta 2016 lähtien, kun järjestelykeskus suljettiin.

– Hotellitoiminta on kaupungin parhaimpiin kuuluvalle paikalle parasta mahdollista toimintaa, luonnehtii Tornion kaupunginarkkitehti Jarmo Lokio.

Lue seuraavaksi