Hyppää sisältöön

Asuntosijoitusyhtiö Kojamo eli entinen VVO menossa pörssiin – Asiantuntija: Riski vuokrien noususta joillain paikkakunnilla

Kojamon toimitusjohtajan mukaan listautuminen tukisi yhtiön kasvustrategiaa.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Asuntosijoitusyhtiö Kojamo harkitsee listautumista Helsingin pörssin päälistalle. Kojamo tarjoaa vuokra-asuntoja ja asumiseen liittyviä palveluja suurimmissa kaupungeissa.

Kojamo on entiseltä nimeltään VVO-yhtymä. Kojamo odottaa suunnitellun listautumisen toteutuvan kesäkuun loppuun mennessä.

Suunnitellun listautumisannin tavoitteena on edistää Kojamon kasvustrategian toteuttamista ja lisätä strategista joustavuutta.

Yhtiö on viimeisten seitsemän vuoden aikana keskittynyt kaupalliseen asuntovuokraukseen. Sen toiminta on keskittynyt seitsemään kasvukeskukseen.

– Olemme investoineet Lumo-asuntotarjonnan kehittämiseen vuosina 2014–2017 1,5 miljardia euroa. Suunniteltu listautuminen tukisi kasvustrategiaamme ja vuoden 2021 tavoitettamme omistaa 38 000 vuokra-asuntoa vuonna 2021, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Jani Nieminen pörssitiedotteessa.

Kojamon suurimpia omistajia ovat työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma sekä Teollisuusliitto. Kojamo tunnetaan tuhdeista osingoistaan.

Yhtiön tavoitteena on, että sijoituskiinteistöjen arvo nousee kuuteen miljardiin euroon vuoden 2021 loppuun mennessä. Maaliskuun lopussa niiden käypä arvo oli lähes viisi miljardia euroa.

Osa ay-pomoista suunnittelee jättävänsä Kojamon hallituksen

Kojamon hallituksen nykyisistä jäsenistä Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin, Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen ovat ilmoittaneet eroavansa hallituksesta, jos listautuminen toteutuu.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n talouspäällikkö Jan-Erik Saarinen jatkavat Kojamon hallituksessa mahdollisen listautumisen jälkeenkin.

Ammattiliitot ja -yhdistykset ovat pitkään saaneet miljoonien eurojen osinkoja omistuksistaan VVO:ssa eli Kojamossa. Yle selvitti osinkoja vuonna 2015.

Selvityksessä paljastui, että Metalliliitto, JHL ja Rakennusliitto kuittasivat kuki pari miljoonaa euroa VVO:n osinkoja vuonna 2014. Myös PAM, Pro, OAJ ja Team pääsivät miljoonaluokan osingoille.

Miten käy vuokratason?

Kojamon ilmoitus mahdollisesta pörssiin listautumisesta ei tullut yllätyksenä Vuokralaiset VKL:n toiminnanjohtajalle Anne Viidalle.

Hän arvioi, että listautuminen tuskin heilauttaa kovasti Kojamon nykyisiä vuokralaisia. Viita katsoo, että yhtiö tulee jatkossa luultavasti perimään mahdollisista uusista kohteista vähintään hyvää markkinavuokraa.

Viidan mukaan paikkakuntakohtaisesti on olemassa riski vuokrien nousuun. Korotuspainetta on mahdollisesti kasvukeskusten kohteissa.

– Helsinki on aika lailla siinä pisteessä, että ei täällä voi enää hirveän isoja irtiottoja tehdä tai sitten ei riitä asukkaita, ainakaan pitkäaikaisia. Vaihtuvuushan on yksi tällainen tuottotekijä, Viita sanoo.

Kojamon asukashallitus ei halunnut kommentoida Kojamon listautumissuunnitelmia Yle Uutisille.