1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ylioppilaat

Karjalainen, savolainen ja suomenruotsalainen pääsivät ylioppilaaksi – kuka valitsi heimovärin valkolakkiinsa?

Vastaus on: kaikki kolme. Ylioppilaslakki valitaan useimmiten sisukseltaan sinivalkoisena, mutta heimohenki elää erityisesti idässä.

Patrik Laakkonen on kevään ylioppilaita. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Patrik Laakkonen sovittaa ylioppilaslakkia päähänsä. Se on päältäpäin samanlainen valkolakki kuin muillakin tämän kevään noin 27 000 ylioppilaalla.

Kun Laakkonen ottaa päähineen pois, näkyy lakin punamusta vuori. Hän on valinnut valkolakkiinsa sisuksen Karjalan maakuntaväreissä. Ollaan Pohjois-Karjalan itärajalla Tohmajärvellä.

– Kun sekä äidin että isän suku on täältä kotoisin, oli itsestäänselvyys ottaa punamusta lakki.

Ylioppilaat ovat varsin perinteisiä. Ylivoimaisesti suurin osa valitsee sinivalkoisen Suomi-värityksen. Fredrikson valmistaa vuodessa 26 000–30 000 ylioppilaslakkia, joista 1 500–3 000 on maakuntaväreissä.

Mutta Pohjois-Karjalassa ja Tohmajärven lukiossa lakit ovat usein sisältä punamustia. Selitystä voi hakea vaikkapa hiljattain julkaistusta tutkimuksesta heimoidentiteeteistä, josta esimerkiksi sanomalehti Karjalainen uutisoi. (siirryt toiseen palveluun)

Karjalaiset ja savolaiset tuntevat heimoidentiteettiä vahvimmin – ja myös maakuntavärit valitaan yo-lakkiin useimmin. 18-vuotias Patrik Laakkonen tunnistaa asian, vaikka hieman epäröi.

– No en minä sitä päivittäin mieti. Mutta mie puhun tälleen, siitä sen ainakin kuulee, että oon karjalainen.

Suomenruotsalaisilla vahva maakuntahenki

Punamustaa lakkia menee muuallekin kuin Itä-Suomeen, kertoo ylioppilaslakkeja valmistavan M.A.S.I. Companyn (Fredrikson) tuotekehityspäällikkö Katja Helén.

– Toki Joensuun seudulla sen asema on erityisen vahva. Joensuussa vaikutti takavuosina aktiivinen lukiolaisjoukko, joka kampanjoi omanvärisen lakin puolesta. Mutta karjalaisuus koetaan sellaisena omissa juurissa, että lakkeja menee muuallekin Suomeen.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Katja Helén uskoo, että maakuntaväritys saattaa olla lakeissa yleistymään päin.

– Tietyillä alueilla maakuntalakkien myynti varmasti pysyy ennallaan ja jopa tulevaisuudessa vahvistuukin. Ihmisten liikkuessa enemmän ja kotipaikan muuttuessa halutaan maakuntavuorillisella lakilla kunnioittaa omia juuria ja siitä jääneitä muistoja, Helén epäilee.

Suomenruotsalaiset valitsevat oman lakkimallinsa ja siihen oman maakunnan mukaisen vuorin huomattavasti useammin kuin suomenkieliset.

– Myydyin on Vasa Nation ja toiseksi suosituin Nylands Nation, kertoo Helén.

Silti sinivalkoinen Suomi-väritys on kaikkein yleisin.

– Kyseessä on arvokas perinne. Ei sen tarvitsekaan muuttua, sanoo ylioppilaslakkeja valmistavan M.A.S.I. Companyn tuotekehityspäällikkö Katja Helén.

Kaksi mallia, monta väriä

Ylioppilaslakeissa on perinteisesti kaksi mallia, kapeampilakinen suomenkielisten päähine ja leveämpi suomenruotsalaisten valkolakki. Lyyran koossa on myös variaatiota, mutta sisäpuolelta lakit voivat erottua reippaammin.

Lakkiin saa erikseen tilauksesta koulukirjailun, nimikoinnin, korttitaskullisen sisänauhan tai kalliimmat materiaalit. Ja vuorien ja nyörien väreissä on valinnanvaraa periaatteessa loputtomiin. Tarjolla on osakunta- ja maakuntavärejä.

Vegaanisuus on uusin trendi

Ylioppilaslakki elää ajassa, sillä saatavilla on myös vegaaninen yo-lakki. Viime vuonna Talous-Sanomissa kerrottiin, että sen kysyntä ylitti tarjonnan. (siirryt toiseen palveluun)Kotimainen M.A.S.I. Company:n Fredrikson toi täksi kevääksi markkinoille lakin, jossa ei ole mitään eläinperäistä. Myös tanskalaisvalmistaja C.L. Seifertiltä voi tilata vegaanisista osista kootun valkolakin.

Fredriksonin vegaanisen lakin myynti ylitti jo ensimmäisenä keväänään maakuntalakkien kysynnän. Maakuntavuorillisten lakkien kysyntä on pysynyt aika lailla ennallaan.

– Maakuntavuorillisten lakkien myyntiä jarruttaa muun muassa se, etteivät ihmiset tiedä niiden olemassaolosta eivätkä jälleenmyyjät ota niitä valikoimiin. Käytännössä ne pitää tilata suoraan meiltä. Suurin osa haluaa kuitenkin sovittaa lakkia liikkeessä juhlapuvun kanssa, tuotekehitysjohtaja Katja Helén M.A.S.I. Companylta kertoo.

Pohjois-Karjalassa punamustavuorillinen lakki on ollut saatavilla jo vuosikymmeniä. Hyvä saatavuus lisää menekkiä. Patrik Laakkonen nappasi lakkinsa suoraan hyllystä.

– Prismasta ostin. En edes katsonut niitä muita lakkeja kuin tätä punamustaa.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

C.L. Seifertin ja Fredriksonin ohella ylioppilaslakkeja valmistaa ja myy omassa liikkeessään Helsingissä E.R. Wahlman sekä R.K.Salon Lakkitehdas, jonka valkolakit valmistetaan EU:n alueella. Maakuntavärejä on tarjolla kaikilla valmistajilla.