1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppasodat

Tuottiko uhkailu kovilla toimilla Trumpille voiton Kiinaa vastaan? Eläkeyhtiö Varman Murto: "Kauppasotaa ei ole peruttu"

Kiina ja Yhdysvallat ilmoittivat peräytyvänsä kauppasodasta. Eläkevarallisuutta hallinnoivan Varman toimitusjohtaja ei tästä vielä innostu. Suuret kysymykset ovat yhä vaille vastausta.

kauppasodat
Trump Valkoisen talon nurmikolla
Trump Valkoisen talon nurmikolla.Zach Gibson/Epa

Kauppasota peruttu! Kiina nöyrtyi USA:lle!

Lehdistö tervehti ilolla Yhdysvaltain ja Kiinan päätöstä perua uhkaavat tullimaksut viime viikonloppuna. Tiedotteen mukaan Kiina lisää tuotteiden ja palveluiden ostoa Yhdysvalloista.

Donald Trumpia pidettiin kauppapolitiikan öykkärinä, kun hän syytti Kiinaa valuuttamanipulaatiosta, epäreilusta kauppapolitiikasta sekä aineettoman omaisuuden varkauksista (siirryt toiseen palveluun). Kävikö kuitenkin niin, että Yhdysvaltain presidentin strategia kaikkien yllätykseksi toimi?

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto ei vielä ole vakuuttunut.

– Kauppasotaa ei ole peruttu. Kyse on välirauhasta, jolla uhkatariffien voimaan astuminen pantiin toistaiseksi hyllylle, Murto sanoo.

– Kiinalainen osapuoli on ilmaissut tahtonsa lisätä elintarvikkeiden, energian ja mahdollisesti autojen tuontia Yhdysvalloista. Isoista ja vaikeista kysymyksistä ei kuitenkaan ole sovittu mitään.

Risto Murto
Risto MurtoYle

Konkretia puuttuu

Isot ja ratkaisematta olevat kysymykset liittyvät Risto Murron mukaan teknologia-alaan ja aineettomien oikeuksien kunnioittamiseen.

Yhdysvaltalaisten kannalta on myös sietämätöntä, että Googlen, Facebookin ja Amazonin kaltaiset digipalveluyritykset eivät käytännössä pääse Kiinan markkinoille.

Saavutettu sopu perustuu muutoinkin hyvin epämääräisille muotoiluille.

Yhdysvaltalaiset ehtivät jo ilmoittaa Kiinalaisten lisäävän ostojaan vähintään 200 miljardilla dollarilla vuodessa, mikä vastaisi yli 600 Boeing-matkustajakonetta (siirryt toiseen palveluun). Kiinalaiset ovat sittemmin kiistäneet tämän summan (siirryt toiseen palveluun). Sen sijaan kiinalaiset lupaavat pienentää kauppavajetta “merkittävästi”.

Risto Murto huomauttaa, että yhdysvaltalaismediassa otsikot eivät olleet läheskään samanlaista kuin Suomessa ja Euroopassa. Washington Postin mukaan Kiina on voittamassa (siirryt toiseen palveluun)Trumpin kauppasodan.

Koviksen strategia näytti tuottaneen tulosta, mutta vaikutelma voi vielä osoittautua virheelliseksi.

– Toinen mahdollisuus on, että tässä on vain paljon puhetta ja lopputulos paljastuu heikohkoksi kompromissiksi, Murto sanoo.

Jääkö EU kolmanneksi pyöräksi?

Risto Murto seuraa kauppapolitiikkaa tarkasti. Se vaikuttaa suoraan maailmantalouteen ja sitä kautta hänen johtamansa eläkeyhtiön kymmenien miljardien eurojen sijoitusvarallisuuteen.

Vielä huhtikuussa Murto oli huolissaan siitä, katkaiseeko kauppasota iloisen nousukauden. Nyt saavutettu välirauha on hänen mukaansa ehdottomasti hyvä uutinen suomalaisille.

Entä jatkossa – jos Kiina kasvattaa ostojaan Yhdysvalloista, jääkö EU kolmanneksi pyöräksi?

– En olisi tästä huolissani. Moni yhdysvaltalaisten esiin nostama huolenaihe Kiinan kaupasta on yhteinen sekä EU:lle että USA:lle. Toistaiseksi ei myöskään ole nähty yksityiskohtia, jotka olisivat sorsineet EU:ta, Murto sanoo.

Entä EU:n ja Yhdysvaltain keskinäiset kauppasuhteet? USA valmistelee jopa 25 prosentin tulleja eurooppalaiselle teräkselle ja alumiinille, johon EU aikoo vastata iskemällä saman suuruiset tullit muun muassa yhdysvaltalaisille moottoripyörille, viskeille, farkuille, appelsiinimehulle, kosmetiikalle sekä maapähkinävoille.

Tällä tietoa tullit astuvat voimaan kesäkuun alussa.

Vaikka Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteet ovat nyt aavistuksen lämmenneet, tämä ei suoraan vaikuta muihin käynnissä oleviin neuvotteluihin.

– Käsittääkseni mitään automaattista kytkentää näiden neuvottelujen välillä ei ole, Risto Murto sanoo.

– Jos olisin Harley Davidson -moottoripyörien kauppias tai maahantuoja, seuraisin tilannetta yhä tarkasti ennen kuin lähtisin tekemään isoja investointeja.

Lue seuraavaksi