Presidentti Trumpin sota verkkojätti Amazonia vastaan kiihtyy – mutta onko kamppailussa kyse postimaksuista vai muista kaunoista?

Presidentti Donald Trump syyttää Amazonia Yhdysvaltain postilaitoksen tappioista. Amazonin perustaja Jeff Bezos on pysytellyt vaiti.

Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella (kesk.) ja Amazonin toimitusjohtaja Jeff Bezos tapasivat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Valkoisessa talossa järjestetyssä tilaisuudessa kesäkuussa 2017. Kuva: Shawn Thew / EPA

Mitä tapahtuu, kun maailman vaikutusvaltaisin ihminen ottaa hampaisiinsa maailman suurimman verkkokauppayhtiön?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkaisi useamman verkkokauppajätti Amazonia moittineen tviitin maalis-huhtikuun vaihteessa. Presidentti kirjoitti Amazonin maksavan muita vähemmän, jos lainkaan, veroja osavaltio- ja paikallishallinnoille, käyttävän postilaitosta juoksupoikanaan ja ajavan useat tuhannet kauppiaat vararikkoon.

Amazonin osakkeen kurssi laski kaikkiaan 14 prosenttia, kunnes yhtiön ilmoittama hyvä tulos nosti osakkeen hinnan uuteen ennätyssummaan.

Trumpin tviitin mukaan hän on oikeassa Yhdysvaltain postilaitoksen tilanteesta ja postin johto tekee virheen.

Väitteistä ollaan montaa mieltä, mutta kiinnostavaa on mitä Yhdysvaltain presidentti laajamittaisella Twitter-hyökkäyksellään tavoittelee?

Pakettien kuljettaminen kannattaa

Trump ei ole Amazonin kimpussa ensi kertaa. Yhtiö on saanut Trumpilta pyyhkeitä jo useamman vuoden ajan.

Väitteet ovat pysyneet samoina: Trumpin mukaan Amazon saa kasvulleen tukea Yhdysvaltain postilta – postin kustannuksella. Tämän väitteen useampi media on kuitenkin kumonnut (siirryt toiseen palveluun).

On totta, ettei Yhdysvaltain postin taloudellinen tilanne ole häävi, mutta sen pakettiliiketoiminta kasvaa ja tekee rahaa. Viime kesänä postin talouspäällikkö kirjoitti talouslehti Wall Street Journalissa (siirryt toiseen palveluun), että lain mukaan myös niiden pakettien, jotka posti kuljettaa Amazonin puolesta, on katettava kulunsa.

Uutissivusto Axiosin mukaan Trumpille on useamman kerran selitetty, että "postilaitos saa Amazonilta valtavasti rahaa" (siirryt toiseen palveluun). Sivusto myös huomauttaa, että vuonna 2013 Yhdysvaltain posti aloitti sunnuntaikuljetukset muutamassa yhdysvaltalaiskaupungissa yhteistyössä Amazonin kanssa (siirryt toiseen palveluun), mikä viittaisi siihen että yhteistyön aloittaminen on ollut kannattavaa.

Yhdysvaltain postilaitoksen ja Amazonin sopimus ei ole julkinen, mikä ei tietenkään ole tavatonta.

Kohteena Jeff Bezos – vai sittenkin tämän omistama lehti?

Osansa Trumpin Twitter-tilillä on saanut myös Amazonin perustaja ja toimitusjohtaja Jeff Bezos.

Moni arvostettu kansainvälinen media onkin julkaissut kuluvan kevään aikana juttuja, joissa presidentin hyökkäysten Amazonia ja Jeff Bezosia kohtaan tulkitaan johtuvan ihan muusta kuin Amazonin pakettivirrasta: nimittäin Bezosin omistamasta Washington Post -lehdestä. Vanity Fair kirjoittaa Trumpin sanoneen neuvonantajilleen (siirryt toiseen palveluun), että inho Amazonia kohtaan kumpuaa juuri tästä.

Trump on syyttänyt Washington Postin olevan Amazonin päälobbari ja verosuoja. Trumpin mukaan Amazon hyödyntää molempia tavalla, joka ajaa perinteisen kivijalkamyymälät konkurssiin. Väitteet siitä, että Bezos käyttäisi omistamaansa lehteä verosuojana kumottiin monelta taholta jo loppuvuonna 2015. (siirryt toiseen palveluun)

Presidentti on kutsunut lehteä valeuutislehdeksi ja syyttänyt sitä epäaidoista otsikoista sekä huonoista jutuista.

Bezos sen sijaan on pysytellyt hiljaa.

Bezos on kommentoinut Trumpin puheita Twitter-tilillään kerran. Joulukuussa 2015 julkaistussa tviitissä Bezos kirjoittaa joutuneensa viimein Trumpin lyttäämäksi ja että Trumpille on yhä paikka varattuna hänen avaruusyhtiönsä Blue Originin raketissa. Twitter-viestin voi tulkita sarkastiseksi, sillä Bezos käyttää aihetunnistetta "lähetetään Donald avaruuteen".

Toinen maininta Trumpista löytyy presidentinvaalien jälkeen onnitteluiden muodossa.

Washington Post: Trump vaatii Amazonille tuplamaksuja

Presidentti ei ole jättänyt hyökkäystään tviittien tasolle.

Uutinen ei ole yllättävä, sillä uutissivusto Axiosin mukaan presidentti on myös miettinyt, voisiko Amazonia saada nalkkiin kilpailulainsäädännön keinoin.

Postilaitoksen pääjohtaja Brennan on ainakin tähän asti vastustanut Trumpin vaatimusta. Washington Postin lähteiden mukaan Brennan on selittänyt presidentti Trumpille toistuvasti, ettei sopimuksin sidottuja maksuja voi noin vain muuttaa.

Lähteiden mukaan Brennan on myös kertonut Trumpille Yhdysvaltain postin itse asiassa hyötyvän Amazonista, mutta se ei ole pysäyttänyt presidenttiä. Viime kuussa Trump allekirjotti määräyksen, jonka nojalla postin talousongelmia ryhdytään selvittämään hallitustasolla.

Washington Postin kolmen, asemansa vuoksi nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan Trump ja Brennan ovat tavanneet useita kertoja. Edellisen kerran he tapasivat neljä kuukautta sitten. Tapaamisia ei ole merkattu presidentin julkiseen kalenteriin.

Trumpin konsultoimat neuvonantajat eivät lehden mukaan ole yksimielisiä siitä, maksaako Amazon Yhdysvaltain postille riittävästi vai pitääkö Amazonin pakettivirta itse asiassa postilaitosta pystyssä.

Presidentin kanta sen sijaan on tviittienkin perusteella yksiselitteinen: postilaitoksen pitäisi laskuttaa Amazonilta paljon enemmän.

Lue myös:

Aiheesta muualla: