Myös hovioikeus hylkäsi Metsähallituksen vaatimukset saada korvauksia metsäyhtiöiden puukartellista – ei näyttöä alihinnasta

Metsähallitus vaati hovissa Stora Ensolta, Metsäliitolta ja UPM-Kymmeneltä runsaan 120 miljoonan korvauksia.

kartellit
Tukkeja pinossa.
Petteri Sopanen / Yle

Helsingin hovioikeus on hylännyt Metsähallituksen vahingonkorvauskanteen puukartellijutussa. Hovioikeus ei muuttanut käräjätuomion lopputulosta.

Metsähallitus vaati hovissa noin 120 miljoonan euron korvauksia Stora Ensolta, Metsäliitto Osuuskunnalta ja UPM-Kymmeneltä.

Helsingin käräjäoikeus päätyi samaan ratkaisuun vuoden 2016 kesäkuussa. Oikeuden mukaan ei ollut näyttöä, että Metsähallitus olisi joutunut myymään puuta alihintaan ja kärsinyt näin vahinkoa. Osan korvausvaatimuksista käräjäoikeus hylkäsi vanhentuneina.

Metsähallitus haki muutosta käräjätuomioon ja vaati, että metsäyhtiöt velvoitetaan korvaamaan sille kilpailunrajoituksen aiheuttamia vahinkoja noin 120 miljoonan edestä.

Käräjäoikeudessa Metsähallituksen korvausvaatimus oli suurempi eli yli 159 miljoonaa euroa, mutta Metsähallitus luopui vanhentuneiksi katsotuista vaatimuksista.

Myöskään hovioikeus ei katsonut näyttöä vahingosta riittäväksi. Se velvoitti Metsähallituksen korvaamaan metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Vahingonkorvausvaatimus perustui markkinaoikeuden päätökseen vuodelta 2009. Markkinaoikeus totesi, että kartelli oli voimassa vuosina 1997–2004.

Metsähallitus pohtii jatkotoimia

Metsähallitus ilmoitti tuoreeltaan olevansa pettynyt hovioikeuden ratkaisuun.

– Tutustumme nyt hovioikeuden tuomioon rauhassa yhdessä asiantuntijoidemme kanssa, minkä jälkeen harkitsemme mahdollisia jatkotoimia asiassa, pääjohtaja Pentti Hyttinen kertoi tiedotteessa.

Stora Enso ja UPM puolestaan tiedottivat pitävänsä hovioikeuden ratkaisua oikeana ja kiistävät aiheuttaneensa Metsähallitukselle vahinkoa.

Sotkuinen vyyhti

Puukartellijupakassa on useampi haara. Helsingin käräjäoikeudesta kerrottiin tänä keväänä, että yli 30 kuntaa on valittanut tuomiosta, jolla kuntien miljoonien eurojen korvausvaateet metsäyhtiöille hylättiin.

Jupakan yksi haara päättyi alkuvuonna, kun yksityiset metsänomistajat päättivät, etteivät vie metsäyhtiöitä hovioikeuteen.

Lähes 500 yksityistä metsänomistajaa vaati käräjillä miljoonakorvauksia Metsäliitolta, Stora Ensolta ja UPM-Kymmeneltä. Metsänomistajat katsoivat menettäneensä suuria summia, kun kartelli päätti raakapuun hinnasta.

Käräjäoikeuden mukaan kiellettyä tietojenvaihtoa yhtiöiden välillä tapahtui, mutta näyttöä vaikutuksesta raakapuun hintaan ei löytynyt. Korvausvaateet hylättiin, ja metsänomistajat määrättiin maksamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Metsänomistajien 486 hengen Suuri Savotta -ryhmä aikoi viedä jutun hovioikeuteen, mutta päätyi ottamaan vastaan metsäyhtiöiden sovintotarjouksen. Sen mukaan yhtiöt eivät vaadi kulujen korvaamista, jos juttua ei viedä hoviin.