Hyppää sisältöön

Tuntemattomassa sotilaassa näytelleet Paula Vesala ja Marketta Tikkanen liittyivät Louhimiehen ohjaustapojen arvostelijoihin

Tuntematon sotilas -elokuvan naispäärooleissa esiintyneet Vesala ja Tikkanen haluavat osoittaa tukeaan Louhimiehen työtavoista kertoneille naisille.

Paula Vesala ja Marketta Tikkanen Tuntematon sotilas -elokuvan rooleissaan. Kuva: Juuli Aschan / Elokuvaosakeyhtiö Suomi

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan naispääosissa esiintyneet Paula Vesala ja Marketta Tikkanen ovat lähettäneet yhteisen tiedotteen, jossa he kertovat kokeneensa vastaavia asioita, kuin mitä Louhimiehen ohjaamistavoista käydyssä keskustelussa on nostettu esiin.

– Haluamme osoittaa tukemme Aku Louhimiehen työtavoista kertoneille naisille, koska valitettavasti olemme Tuntemattoman Sotilaan kuvauksien yhteydessä kokeneet vastaavia asioita kuin mistä kahdeksan naisnäyttelijää ovat julkisuudessa kertoneet, tiedotteessa kirjoitetaan.

Tarkemmin he eivät kokemuksistaan kerro.

Vesala kirjoittaa asian olevan hänen osaltaan loppuun käsitelty.

– Olen omat kokemukseni käsitellyt Louhimiehen ja tuotantoyhtiön kanssa. Koen tulleeni kuulluksi ja asian loppuun käsitellyksi, Vesala toteaa.

Tikkanen kertoo olevansa toisenlaisessa tilanteessa.

– Omalta osaltani asian käsittely on vielä kesken, Marketta Tikkanen toteaa tiedotteessa.

Vesala ja Tikkanen kirjoittavat toivovansa, että tulevaisuudessa työelämä olisi kaikille nuorille naisille turvallinen ja tasa-arvoinen.

– Haluamme osaltamme olla uudistamassa rakenteita, jotta näin voisi joskus olla. Haluamme omalla esimerkillämme rohkaista naisia puhumaan työyhteisöissään vaikeistakin asioista.

Sen paremmin Vesala kuin Tikkanenkaan eivät ole käsitelleet asiaa julkisuudessa aiemmin.

Tuotantoyhtiö: Mitään laitonta ei ole tullut esiin

Tuntemattoman sotilaan tuottaneen Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Rotko vahvistaa Ylelle, että asiaa on käsitelty Paula Vesalan kanssa.

– Kyllä hän puhuu [tiedotteessa] totta. Luottamuksellisia keskusteluja en kuitenkaan halua yhtiön puolesta avata yhtään tarkemmin.

Marketta Tikkasen osuuteen on Rotkon mukaan vaikea ottaa kantaa.

– On hieman vaikeaa tulkita, mitä hän tuossa [tiedotteessa] tarkoittaa.

Yksittäisiä keskusteluja tuotantoyhtiö ei tässäkään tapauksessa halua kommentoida, vaan asiat halutaan käydä läpi "ammattimaisesti ja luottamuksellisesti".

Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 on teettänyt Tuntemattoman sotilaan ydintuotantotiimille työhyvinvointikyselyn Mehiläisen kanssa. Heikki Rotko kertoo kyselystä kertyneen palautteen olleen "voittopuoleisesti myönteistä".

– Toki vastauksissa on yksittäisiä asioita, joista jatkamme dialogia vastaajien kanssa ja Mehiläisen välittämänä. Mutta ei mitään vakavaa tai laitonta ei ole tullut esiin.

Hyvinvointikyselyä on käyty läpi keskeisten henkilöiden kanssa, eli mukana on Rotkon mukaan ollut myös Aku Louhimies, yksi kolmesta tuottajasta ja elokuvan ohjaaja.

Päätoimittaja Jokinen Ylellä: Louhimiehen väittämiä asiavirheitä ei ole

Louhimiehen tapaus nousi esiin viikonloppuna uudelleen, kun Ilta-Sanomat julkaisi Louhimiehen haastattelun. Haastattelussa Louhimies väitti, että Ylen jutussa oli useita virheitä. Ilta-Sanomien jutun voi lukea tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Yle julkaisi sunnuntaina 20. toukokuuta vastineen, jossa Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen vastaa, etteivät Aku Louhimiehen väitteet faktavirheistä pidä paikkaansa.

Kahdeksan naisnäyttelijää, jotka kertoivat ohjaaja Aku Louhimiehen toimintatavoista Ylelle maaliskuussa, julkaisivat sunnuntai-iltana tiedotteen, jossa he vakuuttavat seisovansa lausuntojensa ja muistikuviensa takana. Tiedotteen ovat allekirjoittaneet Matleena Kuusniemi, Pihla Viitala, Pamela Tola, Jessica Grabowsky, Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco.

21.5. klo 15.09 Juttuun on täydennetty tuotantoyhtiön kommentteja.

Lue lisää:

Tuntematon ohjaaja – Elokuvatähdet kertovat Aku Louhimiehen poikkeuksellisesta vallankäytöstä: Hän alistaa ja nöyryyttää ihmisiä

Aku Louhimiehen anteeksipyyntö ei vakuuttanut: "Onko siellä ollut ohjaajana kaksi eri henkilöä?"