Merivartijat lähtevät Kaskisiin jatkossa Raippaluodosta – "Aiheuttaa tietysti jonkin verran muutoksia"

Kaskisten merivartioaseman sulkemisella tavoitellaan säästöjä. Kahden työntekijän voimin toiminta on ollut suppeaa.

Rajavartiolaitos
Partio palaa takaisin Vallgrundiin
Merivartioston partio palaamassa Vallgrundin merivartioasemalle.Merja Siirilä / Yle

Jos Kaskisten edustalla tarvitaan ensi vuodesta alkaen meripelastajia, merivartijat lähtevät paikalle Raippaluodosta. Kaskisten merivartioasema kun päättää toimintansa tämän vuoden loppuun mennessä.

Raippaluodosta on kuitenkin lähdetty hätiin usein tähänkin asti, sillä nykyään Kaskisten asemalla työskentelee vain kaksi merivartijaa. He siirtyvät vuodenvaihteessa töihin Vallgrundin merivartioasemalle Raippaluotoon.

– Eihän meillä jatkuvaa valmiutta Kaskisissa ole. Siellä on vain kaksi työntekijää, niin eivät he aina voi olla töissä, sanoo komentaja Matti Kropsu Rajavartiolaitoksesta.

Kropsu kuitenkin myöntää, että hälytyslähtöihin voi jatkossa tulla viivettä. Vallgrundin asemalta on matkaa Kaskisiin noin sata kilometriä.

Viime vuosina vähennetty myös henkilöstöä

Merivartioaseman sulkemisen suurimmaksi merkitykseksi jäänee juuri etäisyys. Kropsu kuvaa Kaskisten aseman nykytoimintaa varsin suppeaksi. Työntekijät hoitavat Kaskisten sataman rajatarkastuksia, vesiliikenteen valvontaa ja meripelastusta.

– Suurimpia veneitä ei pysty edes ajamaan kahdella miehellä. Myöskään perusteellisia tarkastuksia laivoihin ei pysty tekemään kahden miehen voimin. Kun näiden kahden työpanos saadaan Vallgrundiin, se tehostaa toimintaa, Kropsu sanoo.

– Haluamme ajatella tämän niin, että seinät [Kaskisissa] eivät ketään ihmistä auta tai valvontaa tee. Henkilöt säilyvät, ja se on meille tärkeää.

Kaskisten aseman lakkauttamisen taustalla on säästöpaine. Rajavartiolaitokselta vaaditaan 15 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2020 mennessä, ja säästöjä halutaan myös luopumalla kiinteistöistä. Kun Kaskisten lisäksi ovet suljetaan myös Kalajoen ja Kemin merivartioasemilta, säästöjä saadaan yhteensä 200 000 euroa.

Kropsu ei nykytiedon pohjalta ota kantaa siihen, heikkeneekö merivartioston toiminta alueella Kaskisten aseman sulkemisen vuoksi.

– Sitä on hyvin vaikea arvioida. Tämä aiheuttaa tietysti jonkin verran toimintatapojen muutoksia.

Viime vuosina Länsi-Suomen merivartiosto on joutunut säästämään myös henkilöstöstä. Vielä vuonna 2013 Vallgrundin, Kokkolan ja Kaskisten merivartioasemilla työskenteli yhteensä noin 40 henkilöä. Nykylukema on alle 30.