Talouspolitiikan arviointineuvostolta tyrmäys sote-säästöille – valtiovarainministeriön arvio 4,6 miljardista eurosta ei ole uskottava

Talouspolitiikan arviointineuvosto ottaa jyrkästi kantaa valtiovarainministeriön viime viikolla esittämään arvioon sote-uudistuksen säästöistä.

sote-uudistus
Säästöpossu ja mittanauha.
Yle Uutisgrafiikka

Valtiovarainministeriön julkistama muistio sote-uudistuksen säästöpotentiaalista ei tuota uskottavaa arviota sote-uudistuksen vaikutuksesta julkisiin menoihin, talouspolitiikan arviointineuvosto toteaa tuoreessa lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun).

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö, valtiosihteeri Martti Hetemäki arvioi viime viikolla eduskunnan valtiovarainvaliokuntaan toimitetussa muistiossa (siirryt toiseen palveluun), että sote-uudistuksen säästöpotentiaali olisi yhteensä 4,6 miljardia euroa.

Suurin osa sote-uudistuksen säästöpotentiaalista perustuu muistion mukaan tiedon ja teknologian käyttöön, jonka avulla säästöjä voisi tulla 4 miljardia euroa. Lisäksi säästöjä odotetaan palveluiden yhteensovittamisesta eli palveluintegraatiosta, jonka säästöpotentiaaliksi arvioidaan 0,6 miljardia euroa. Valinnanvapausmallin säästöiksi arvioidaan nolla euroa.

Hallitus on ilmoittanut tavoittelevansa uudistuksella 3 miljardin euron säästöjä vuoteen 2029 mennessä.

Kustannusvaikutuksia ei pystytä arvioimaan

Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan valtiovarainministeriön muistiossa sekoittuvat uudistuksen tavoitteet ja uudistuksen vaikutuksia koskevat arviot. Erityisesti muistiossa esitetty arvio tiedon ja teknologian käytöstä saatavan säästöpotentiaalin suuruusluokasta on arviointineuvoston mukaan puutteellinen.

Arviointineuvoston viisi professoria toteavat lausunnossaan, että sote-uudistuksen vaikutus kustannuksiin voi esitettyjen arvioiden perusteella olla yhtä hyvin positiivinen kuin negatiivinen.

– Koska sote-uudistuksen kustannusvaikutuksia ei pystytä tällä hetkellä käytettävissä olevan informaation perusteella luotettavasti arvioimaan, pitää uudistuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä päättää muilla kriteereillä kuin uudistuksen mahdollisilla vaikutuksilla julkisen sektorin kustannuksiin, lausunnossa todetaan.

Uskottavia kustannusvaikutuksia saataisiin arviointineuvoston mukaan toteuttamalla uudistus rajatulla alueella muutamassa maakunnassa ja analysoimalla kokeiluista saatavaa tietoa.

Arviointineuvoston mukaan sote-palvelujen siirto maakunnille ja kehysmenettelyn piiriin on periaatteessa tehokas tapa rajoittaa sote-menojen kasvua, jos menokehyksistä pidetään kiinni.

Mikäli sote-palvelujen tuottavuus ei kuitenkaan kasva tavoitellulla tavalla, seuraa tästä joko menokehysten rikkoutuminen, hoidon tason lasku tai muiden julkisten menojen leikkaus, lausunnossa todetaan.

"Riskejä ei ole huomioitu"

Myös Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioista vastaava johtaja Tarja Myllärinen pitää valtiovarainministeriön laskelmia yläkanttiin arvioituna. Hänen mukaansa lakipaketti pitää sisällään riskejä, jotka johtaisivat säästöjen sijaan kustannusten kasvuun.

– Valtiovarainministeriön muistiossa ei ole huomioitu kustannuksia, jotka syntyvät siirtymävaiheessa. Järjestelmän pystyttäminen maksaa, ja ICT-kustannuksia syntyy arviolta 500 miljoonaa euroa, Myllärinen sanoo.

Muistiossa todetaan, että nykyiset tietojärjestelmät on uudistettava joka tapauksessa. Valtiovarainministeriön johtopäätös on, että uudistus ei siis itsessään tulisi aiheuttamaan lisää ICT-investointikustannuksia.

Myllärinen on eri mieltä.

– Investointeja toki joudutaan tekemään joka tapauksessa, mutta jo hallituksen esityksessä todetaan, että siirtymäkustannukset tulevat olemaan 400–500 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeriön muistiossa viitataan useaan otteeseen Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri Eksoten kokemuksiin. Alueen tarvevakioidut menot ovat keskimääräistä alhaisemmat.

Sekä Kuntaliiton Myllärinen että talouspolitiikan arviointineuvosto toteavat, että tästä ei voida kuitenkaan päätellä, että sote-uudistus tulisi laskemaan kaikkien alueiden menot samalle tasolle.

– Eksote on hyvä esimerkki siitä, että vuosikausien sinnikkäällä työllä saavutetaan hyviä tuloksia, mutta sen tuloksia ei voi siirtää tässä ja nyt koko maahan erilaisiin olosuhteisiin, Myllärinen sanoo.

Tällä hetkellä on epävarmaa, toteutuuko uudistus. Perustuslakivaliokunnan tavoitteena on antaa lausuntonsa soten valinnanvapaudesta perjantaina. Lausunnosta riippuu, onko uudistuksen toteuttaminen ylipäätään mahdollista tämän hallituskauden aikana.

Katso myös:

Analyysi: Hetemäen muistio sote-säästöistä taisi olla karhunpalvelus uudistukselle – nyt kustannusten hillinnän onnistumista todella pitää epäillä

Ymmärrätkö mitä sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä

Valtiovarainministeriö: Soten valinnanvapaudella säästetään nolla euroa